Sari direct la conținut

Un senator român spune că „de facto” Europa importă tot gaze rusești, pentru că altfel am rămâne în black-out

HotNews.ro
Electricitate, Foto: Yupa Watchanakit | Dreamstime.com
Electricitate, Foto: Yupa Watchanakit | Dreamstime.com

​Deși la nivel declarativ Uniunea Europeană și-a redus dependența de gazele rusești, de fapt tot de acolo provin gazele din import, doar că pe rute ocolitoare, spune senatorul Lorant Antal. Fără aceste gaze, există riscul unui black-out, adică o pană generală de curent.

Oficialul a făcut această declarație în cadrul unei dezbateri organizate de două ONG-uri de mediu, care susțin că proiectul de gaze Neptun Deep va avea un impact negativ asupra mediului.

„Este important să vorbim de securitate energetică și trebuie să luăm în calcul următorul aspect: anul acesta sunt alegeri europarlamentare și, după alegeri, cred că Green Deal și Fit for 55 (planurile UE de reducere a utilizării combustibililor fosili în favoarea surselor regenerabile – n.r.) vor fi un pic revizuite. N-o să renunțe nimeni la ele, dar este clar că vor fi ajustări”, a arătat Antal.

„Azi nu mai aducem petrol și gaze din Rusia de iure, însă, de facto, toată Uniunea Europeană importă gaze tot din Rusia, prin Turkstream (via Turcia, apoi prin Bulgaria sau Grecia – n.r.), iar produse petroliere le aducem din India, care le cumpără tot din Rusia”, a completat senatorul.

El a arătat că s-a ajuns la acest compromis întrucât ar putea fi pusă în pericol siguranța energetică a țărilor europene, dacă s-ar renunța la aceste resurse.

„De ce se dă voie? Pentru că există industrie care consumă gaze și fără gaze riscăm securitatea în furnizare. În 2010, ANRE-ul austriac a realizat un studiu care a arătat că, dacă nu am avea capacitatea de bază de producere a energiei electrice (resurse nefluctuante, cum sunt cele fosile – n.r.), în 74 de ore am intra în black-out, ar ieși anarhie”, a continuat Antal.

O analiză realizată de Politico în noiembrie 2023 arată că, cel mai probabil, gazele importate din Turcia în țări precum România, Bulgaria și Ungaria sunt de fapt tot rusești.

Citiți pe aceeși temă: OMV Petrom dă asigurări că nu importă gaz rusesc din Turcia, spune ministrul Burduja / Însă acest lucru este imposibil de testat, deoarece gazul se amestecă în conducte

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro