Sari direct la conținut

Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA

HotNews.ro
Un serial Netflix a „prevestit” inundațiile catastrofale din Valencia și fenomenul DANA
Distrugeri in Valencia (foto Credit: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Un serial spaniol lansat în august pe Netflix spune povestea unor doctori de la un mare spital din Valencia, iar în ultimul episod orașul este lovit de ploi torențiale de 400 l/mp și de „fenomenul meteo cunoscut sub numele DANA”. Totul seamănă izbitor de mult cu dezastrul întâmplat la Valencia, unde zeci de oameni au murit.

În Valencia, precipitațiile au depășit 400 l/mp în opt ore și au fost zone unde într-o zi a plouat mai mult decât într-un an întreg.

Serialul de pe Netflix se numește „Respira” în spaniolă și a fost tradus „Breathless” în engleză („fără suflare”).

Serialul a fost lansat în august și are opt episoade, în centrul acțiunii fiind un mare spital din Valencia, denumit Joaquin Sorolla, după numele unui pictor care a trăit între 1863 și 1923.

În ultimul episod, orașul Valencia este lovit de fenomenul DANA care a adus precipitații record de 400 l/mp, iar orașul a fost paralizat și doctorii de la spitalul Sorolla încearcă să facă față unei crize.

Cel puțin 95 de oameni au murit în sudul Spaniei în ultimele zile, din cauza inundațiilor, iar Valencia a fost printre cele mai grav afectate.

În filmul Respira sunt și povești de dragoste, dar se insistă mult și pe problemele din sistemul medical care este subfinanțat.

Cunoscut popular sub numele de „picătură rece”, DANA este un fenomen meteorologic provocat de combinația dintre masele de aer rece și cele de aer cald.

Furtuna s-a format după ce curentul de aer polar s-a deplasat spre sud, cu temperaturi la 5.500 de metri altitudine de minus 22 sau minus 23 de grade. Practic, aerul rece devine ondulat, iar o parte din el se separă și rămâne izolat în atmosferă. Acest aer rece a fost însoțit de un curent umed și cald dinspre est, ceea ce a dus la instabilitatea atmosferică accentuată.

INTERVIURILE HotNews.ro