Un sot in minus, un plus pentru poluare
In cazul unui divort nu doar partenerii au de suferit, ci si mediul inconjurator. Cel putin asta sustine studiul unor cercetatori din Statele Unite, care afirma ca distrugerea unei casnicii contribuie la poluare mai mult decat am crede.
Oricat de surprinzator ar parea, traiul in cuplu este benefic pentru mediul inconjurator. S-a descoperit ca, in momentul separarii a doua persoane, consumul individual de apa, energie si benzina al acestora creste. Cercetatorii afirma ca divortul duce la „stiluri de viata ineficiente din punctul de vedere al resurselor”, obligand la cumpararea a doua frigidere in loc de unul, a doua masini, televizoare etc.
Nu este de mirare ca mai multe persoane, traind separat, consuma mai mult decat ar face-o traind impreuna, noutatea este insa ca daunele provocate mediului nu au mai fost cercetate niciodata atat de amanuntit.
Studiul s-a desfasurat in 12 tari, printre care SUA, Grecia, Romania, Spania, Brazilia si Cambodgia. In aceste tari, de-a lungul a doi-trei ani, divortul a dus la cresterea numarului de apartamente ocupate cu 7,4 milioane, crescand implicit si numarul de bunuri achizitionate.
Statele Unite nu raman mai prejos: in 30 de ani, numarul de imobile ocupate de persoane divortate a crescut de cinci ori, de la 3,4 milioane in 1970, la 15,6 milioane in 2000.
Tot in SUA, persoanele divortate, daca nu ar fi recurs la acest pas, ar fi putut economisi intr-un an 38 de milioane de camere, 73 de miliarde kilowati si circa 2,4 trilioane de litri de apa. Evident ca nu asta ar trebui sa tina un cuplu laolalta, insa cifrele sunt impresionante, iar „oamenii sunt surprinsi cand afla din acest studiu ca un divort nu are doar consecinte sociale”, spune Dr. Liu, coordonatorul proiectului.
Dr. Liu mai afirma ca studiul subestimeaza poluarea care vine in urma divortului, pentru ca nu a luat in calcul si alti factori, cum ar fi cumpararea a inca unei masini si drumurile in plus pentru vizitarea copiilor. Acestea doua cresc emisia gazelor cu efect de sera.