Sari direct la conținut

Un strateg rus pro-Kremlin îi explică lui Trump ce vrea Vladimir Putin în Ucraina

HotNews.ro
Un strateg rus pro-Kremlin îi explică lui Trump ce vrea Vladimir Putin în Ucraina
Donald Trump și Vladimir Putin, la o întâlnire desfășurată în Helsinki, Finlanda, 2018. Foto: Dmitry Azarov / Kommersant / Profimedia

„Dacă vorbim despre încetarea acțiunilor militare de-a lungul actualei linii a frontului, atunci este puțin probabil ca o astfel de abordare să fie luată în serios la Moscova”, scrie Dmitri Trenin, un strateg rus, în cotidianul Kommersant, după alegerile care l-au readus pe Donald Trump la Casa Albă.

Promisiunea lui Donald Trump a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore nu a fost luată în serios la Moscova, iar un strateg pro-Kremlin explică acum și ce anume și-a dori Kremlinul prin încheierea conflictului.

„În ceea ce privește disponibilitatea de a pune capăt războiului, trebuie să înțelegem că, în primul rând, nu va fi posibil să se facă acest lucru «în 24 de ore» și, în al doilea rând, «a pune capăt războiului» nu înseamnă «a opri luptele», ci a rezolva problemele care au condus la el”, scrie în ziarul Kommersant Dmitri Trenin, director științific al Institutului de Economie și Strategie Militară Mondială din cadrul Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare.

„Dacă vorbim despre încetarea acțiunilor militare de-a lungul liniei existente de contact de luptă, atunci este puțin probabil ca o astfel de abordare să fie luată în serios la Moscova, continuă” Trenin.

„O astfel de «oprire a războiului» nu va fi nimic mai mult decât o pauză, după care conflictul va izbucni cu o vigoare reînnoită și, probabil, cu o intensitate mai mare”, susține el.

Apoi, Trenin enumeră și scopurile pe care Rusia le are în Ucraina. „Natura viitorului regim ucrainean, potențialul militar și militar-economic, precum și statutul militar-politic al Ucrainei sunt de o importanță primordială pentru Rusia. În plus, este necesar să se ia în considerare noile realități teritoriale”, insistă el.

Poziția exprimată de Trenin în articolul Kommersant este mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea inițială a Kremlinului, înainte de debutul invaziei la scară largă. Moscova a anunțat atunci că scopurile războiului sunt, printre altele, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei – ceea ce înseamnă, printre altele, o schimbare de regim la Kiev.

Rusia a insistat de asemenea că nu va accepta intrarea Ucrainei în NATO, în vreme ce diverși comentatori au spus că Moscova nu ar fi de acord nici cu aderarea Ucrainei la UE.

„E bine că Trump și-a declarat dorința de a reduce ajutorul militar pentru Ucraina”

În textul său pentru Kommersant, Trenin a subliniat că „este dificil să ne așteptăm ca administrația Trump să fie de acord cu un dialog substanțial pe aceste teme, cu atât mai puțin să ia în considerare interesele fundamentale ale Rusiei”.

„Dacă va da dovadă de bunăvoință, dialogul va începe, dar chiar și în acest caz un acord este departe de a fi garantat”, spune el.

„Pentru moment, este bine că Trump și-a declarat dorința de a reduce ajutorul militar pentru Ucraina. În ciuda probabilei compensații parțiale pentru sprijinul acordat Kievului de către Europa, această dorință, dacă va deveni o soluție, va apropia pacea”, mai scrie Trenin.

Kievul spune că este optimist că Trump va continua sprijinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că un plan de oprire a războiului în 24 de ore nu este posibil.

„Am spus în mod repetat că Statele Unite pot ajuta la încheierea conflictului din Ucraina. Acest lucru, desigur, nu poate fi făcut peste noapte”, a declarat Dmitri Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat și el în trecut scepticismul cu privire la capacitatea lui Trump de a pune capăt războiului în 24 de ore, cel puțin „fără a-i ceda pământul nostru lui Putin”.

Zelenski l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegerile prezidențiale americane, exprimându-și speranța pentru „un sprijin bipartizan puternic pentru Ucraina în Statele Unite”.

Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a declarat optimist că sprijinul SUA pentru țara sa va rămâne neclintit odată cu instalarea la Casa Alba a lui Donald Trump.

Într-un interviu pentru HotNews, el a declarat că se bazează pe faptul că noul lider american nu va dori să știrbească reputația Statelor Unite. „Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială, dacă războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”, a explicat acesta.

Oficialul ucrainean a îndemnat la calm și spune că așteaptă ca Donald Trump, câștigătorul republican al alegerilor din SUA, să anunțe structura administrației, ca să fie clar cine va fi responsabil pentru domeniul securității naționale, apărării, politicii externe.

INTERVIURILE HotNews.ro