Sari direct la conținut

Un studiu al cercetatorilor americani explica rezistenta bacteriilor la antibiotice

HotNews.ro

O simpla molecula compusa dintr-un atom de oxigen si un atom de azot joaca un rol important in rezistenta agentilor patogeni la antibiotice, sustine un studiu american. Cercetarea condusa de Evgueny Nudler, profesor de biochimie la Centrul medical Langone de la universitatea din New York, si arata ca monoxidul de azot este capabil sa reduca impactul mai multor antibiotice, ajutand bacteriile sa neutralizeze numerosi compusi antibacterieni, potrivit AFP.

„Dezvoltarea unor noi medicamente pentru a combate bacteriile rezistente la antibiotice (…) este o provocare enorma, care implica un cost ridicat si numeroase probleme de securitate”, subliniaza Evgueny Nudler.

„Dar nu avem nevoie sa inventam antibiotice noi. In loc sa facem asta, putem sa intarim actiunea celor pe care le cunoastem bine, facandu-le mai eficiente in doze mai mici”, explica cercetatorul, citat de agentia franceza de presa. Monoxidul de azot era considerat doar un gaz toxic poluant, pana cand un studiu recompensat cu premiul Nobel a aratat ca joaca si un rol fiziologic la mamifere.

Evgueny Nudler si echipa sa au aratat in urma cu cativa ani ca bacterii inofensive utilizeaza monoxidul de azot pentru a lupta impotriva oxidarii bacteriene. Noul studiu evidentiaza ca monoxidul de azot combate efectele a numeroase antibiotice, contribuind la oxidarea bacteriana care conduce deseori la distrugerea compusilor antibacterieni.

Studiul sugereaza ca oamenii de stiinta ar putea folosi inhibitori de NO-sintetaza, o enzima care produce monoxid de azot in bacterii si in organismul uman, pentru a face bacteriile rezistente la antibiotice mai vulnerabile in fata actiunii medicamentelor existente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro