Sari direct la conținut

Un tribunal rus a ordonat arestarea în absență a unui jurnalist CNN care a mers în Kursk pentru realizarea de reportaje de război

HotNews.ro
Un tribunal rus a ordonat arestarea în absență a unui jurnalist CNN care a mers în Kursk pentru realizarea de reportaje de război
Nick Paton Walsh la baza aeriană Al Udeid, unul dintre locurile din care a relatat în timpul retragerii americane din Afganistan în 2021, FOTO: Jeremy Hogan / Alamy / Alamy / Profimedia

O instanță rusă a dispus vineri arestarea unui jurnalist de la postul american CNN, aflat în prezent în afara Rusiei, acuzat că a trecut ilegal granița cu Ucraina în timp ce făcea un reportaj în regiunea Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană, relatează AFP.

În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat investigațiile împotriva jurnaliștilor străini acuzați că au intrat în Rusia în timpul incursiunii armatei ucrainene în această regiune rusă în august.

O instanță din această regiune a cerut vineri arestarea, în absența sa, a jurnalistului CNN Nick Paton Walsh, al cărui nume a fost trecut pe „lista de urmăriți”.

El este acuzat că a „trecut ilegal granița” alături de soldați ucraineni în micul oraș Sudja, ocupat de forțele Kievului în regiunea rusă Kursk.

Luni, justiția rusă a dispus aceleași măsuri în lipsă împotriva a doi jurnaliști italieni de la televiziunea publică RAI, acuzați și ei că au intrat ilegal în Rusia în aceleași împrejurări.

Potrivit codului penal rus, această acuzație se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare.

Forțele ucrainene au atacat regiunea Kursk pe 6 august, confiscând, potrivit Kievului, câteva zeci de localități și aproape o mie de kilometri pătrați în timpul unei ofensive care a surprins armata rusă.

Amintim că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat deschiderea unui dosar penal inclusiv  pe numele jurnalistului Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, pentru trecerea ilegală a frontierei.

De altfel, după publicarea reportajului în HotNews, Mircea Barbu a fost vizat de amenințări cu moartea făcute de propagandiști ruși. „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”, a fost mesajul publicat pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori. 

INTERVIURILE HotNews.ro