Sari direct la conținut

Un vânzător de aparate de sudură, arestat în SUA pentru că exporta ilegal produse în Rusia

HotNews.ro
Relațiile SUA - Rusia, Foto: Designer491 | Dreamstime.com
Relațiile SUA - Rusia, Foto: Designer491 | Dreamstime.com

Un fost vânzător al unui producător de aparate de sudură cu laser a fost arestat luni sub acuzația că ar fi conspirat pentru sustragerea de la legile SUA privind controlul exporturilor pentru a vinde produsele companiei la care lucra unei divizii a companiei nucleare de stat ruse Rosatom, relatează Reuters.

Sam Bhambhani a fost acuzat că a lucrat cu un cetățean rus care a revândut echipamente laser guvernului rus. Cei doi ar fi folosit documente de export falsificate pentru a ascunde guvernului american adevăratul beneficiar final al aparatelor.

Potrivit rechizitoriului, Bhambhani a fost angajat ca agent de vânzări pentru un furnizor global de echipamente laser utilizate pentru sudură, marcare, tăiere, gravare adâncă  în Rhode Island și Florida.

Echipamentul a fost vândut între 2015 și 2021 unei filiale a Rosatom din Ekaterinburg, Rusia, care producea componente pentru muniții nucleare și diverse bunuri civile, potrivit rechizitoriului.

Potrivit rechizitoriului, Bhambhani a discutat uneori cu presupusul comerciant rus, un cetățean rus pe nume Maxim Teslenko, necesitatea de a găsi modalități de a ocoli controalele exporturilor din SUA pentru a face posibile vânzările.

„De asemenea, va trebui să vedem cum facem cu expedierea și facturarea, deoarece acum sunt prea multe controale puse asupra exportului în Rusia. „Politică!”, i-a scris el lui Teslenko în 2020, potrivit rechizitoriului.

Guvernul SUA a restrâns și mai mult capacitatea companiilor de a exporta articole pe care Rusia le-ar putea folosi în industriile sale de apărare, aerospațială și maritimă, după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Teslenko, care locuiește la Moscova și este în custodia SUA, potrivit dosarelor judecătorești, a fost, de asemenea, acuzat în dosar. 

INTERVIURILE HotNews.ro