Sari direct la conținut

„Un vis despre un vis nu este un vis despre un vis”. Cum răspunde Maria Zaharova la protestul României cu privire la dronele căzute pe teritoriul țării

HotNews.ro
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

​„Nimeni nu înțelege ce încearcă să spună reprezentanții români, ei înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate” – a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu privire la protestul Bucureștiului în legătură cu descoperirea pe teritoriul României unor fragmente de drone similare cu cele folosite de ruși în războiul împotriva Ucrainei. Ea acuză totodată „un atac informațional anti-rus”.

Amintim că Ministerul român de Externe l-a convocat de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse la București și a anunțat aliații NATO despre ultimul incident petrecut miercuri, când noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de Armata rusă au fost găsite în România, în județul Tulcea.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a fost întrebată miercuri, în timpul unui briefing de presă susținut la Vladivostok (sud-estul Rusiei), despre protestul Bucureștiului în legătură cu descoperirea pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, pe malul Dunării, a unor fragmente de dronă. Care a fost răspunsul reprezentantei MAE rus, așa cum a fost redat de Ambasada Rusiei la București pe Facebook:

  • Întrebare: Cum ați putea comenta protestul Bucureștiului în legătură cu descoperirea pe teritoriul României în apropierea graniței cu Ucraina, pe malul Dunării, a unor fragmente de dronă, „similare cu cele utilizate de forțele ruse în cadrul, cum spun ei, „agresiunii împotriva Ucrainei”?
  • Maria Zaharova: Amintiți-vă, a fost un film, în care înțeleptul vizir a spus fraza: „un vis despre un vis nu este un vis despre un vis”. Asta, iertați-mă, este un fel de absurd. Acesta este un fel de jonglerie inconsecventă și contradictorie, nici măcar nu știu, nu cu fapte, ci nu este clar cu ce. Nimeni nu a înțeles ce a fost asta. Toată lumea mă întreabă: „Ce a fost asta?” Și eu spun: „Nu mă întrebați. Întrebați partea română”.
  • „Cum le puteți explica poziția?” Ei bine, cum poate fi explicat? Ei vor lua orice astfel de poziție pentru că este convenabil. Pentru că poți să nu fii responsabil pentru nimic, poți inventa ce vrei. Pentru a scrie și a împinge aceste povești inventate asupra altora. Pentru că toate acestea sunt un atac informațional anti-rus.
  • Reprezentanții români înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate. Nimeni nu poate înțelege ce încearcă să spună. Considerăm demersul menționat ca o altă manifestare a conceptului „highly likely”. Adică atunci când nu există fapte, dar în același timp încerci să convingi publicul că este foarte probabil să se fi întâmplat așa ceva.
  • Prin urmare, toate acestea sunt necesare în conformitate cu sprijinirea regimului de la Kiev. Membrii NATO fac toate acestea.

Ultima dronă căzută în România: MAE spune că a anunțat aliații NATO și îl convoacă pe ambasadorul Rusiei la București

Într-un comunicat de presă transmis miercuri seară, MAE „reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României” și spune că îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la București.

  • „Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României.
  • Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război.
  • Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi.
  • De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, a transmis MAE.

Cu puțin timp înaintea anunțului MAE, Ministerul Apărării Naționale a transmis că fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.

Amintim că forţele ruse au continuat, în noaptea de marţi spre miercuri, atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Izmail, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul Apărării a anunţat în cursul dimineții că, în baza informaţiilor primite de la ISU Tulcea cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localităţile Nufăru, Malcoci şi Valea Nucarilor din judeţul Tulcea, echipe ale Armatei investighează aceste situaţii.

Ulterior, MApN a anunțat că un elicopter al Armatei române a descoperit noi fragmente ce par să fie de la drone militare, în zona unor localități aflate la peste 15 kilometri de granița cu Ucraina.

Fragmentele au fost descoperite în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufăru și Victoria, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, conform Ministerului Apărării.

Localitatea Nufăru se află la 14-15 km de cele mai apropiate puncte de granița cu Ucraina, iar Victoria la 17-18 km de frontieră. Nufăru este la 10 km de centrul municipiului Tulcea.

Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.

În niciunul din cele trei cazuri de până acum, radarele României nu au detectat nimic.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro