Sari direct la conținut

„Una din cele mai mari enigme ale arheologiei”: O figură uriașă a unei pisici a fost descoperită în liniile Nazca din Peru

HotNews.ro
Pisica Nazca, Foto: Captura YouTube
Pisica Nazca, Foto: Captura YouTube

O figură uriașă a unei feline desenată într-un deal în urmă cu 2.000 de ani a fost descoperită în Peru, anunțul fiind făcut de ministerul culturii de la Lima, transmite CNN.

Desenul antic care măsoară 37 de metri lungime face parte din liniile Nazca, o colecție de sute de geoglife misterioase desenate în pământ într-o zonă aflată la 400 de kilometri sud de capitala Lima.

Pisica este cel mai nou desen zoomorfic descoperit în regiune pe parcursul ultimului secol, altele reprezentând o pasăre colibri, o maimuță și un pelican.

Descoperirea a fost făcută în timpul unor lucrări de întreținere la un punct de observație dintr-o zonă deja populară în rândul turiștilor din regiunea Pampas de Jumana.

„Figura era cu greu vizibilă și ar fi dispărut din cauza locației sale pe o pantă relativ abruptă și efectelor eroziunii naturale”, a anunțat ministrul culturii peruan într-un comunicat de presă.

După demararea acțiunilor de curățare și conservare arheologii au descoperit o serie de linii cu lățimea între 30 și 40 de centimetri. Stilul desenului sugerează că a fost creat între 200 î.e.n. și 100 î.e.n., potrivit autorităților peruane.

„Reprezentările acestui tip de felină sunt adesea găsite în iconografia ceramicelor și textilelor din cultura Paracas”, a explicat comunicatul de presă al ministerului culturii.

„Una din cele mai mari enigme ale arheologiei”

Liniile Nazca au fost create de societăți pre-hispanice care au înlăturat straturile de pietriș pentru a dezvălui rocile de o culoare mai deschisă de dedesubt.

Deși foarte puține figuri umane au fost descoperite în regiune, arheologii au găsit reprezentări uriașe ale unor animale, păsări, plante și obiecte din viața cotidiană.

Mai multe figuri și modele geometrice misterioase, printre care spirale și triunghiuri, au fost de asemenea desenate în pământ.

Liniile și geoglifele acoperă o zonă de aproximativ 450 de kilometri pătrați și au fost create între 500 î.e.n. și 500 e.n., potrivit UNESCO, organizația adăugând situl pe lista locurilor din patrimoniul cultural și natural al lumii în 1994, descriindu-l drept „una din cele mai mari enigme ale arheologiei”.

„Ele sunt cel mai extraordinar grup de geoglife descoperite oriunde în lume și sunt fără pereche în magnitudine, cantitate, dimensiune și tradiție antică”, scrie website-ul UNESCO, adăugând că „juxtapunerea și concentrarea de linii, precum și continuitatea culturală, demonstrează că aceasta a fost o activitate cu o durată îndelungată care a durat aproximativ 1000 de ani”.

Regiunea a atras interesul istoricilor încă din 1920 când arheologul peruan Toribio Mejia Xesspe a descoperit pentru prima dată linii misterioase desenate în pământ. Mai multe figuri au fost descoperite după extinderea zborurilor în 1930, cercetătorii având posibilitatea să analizeze aerian zona.

Numeroase noi linii și figuri au fost găsite de-a lungul anilor, arheologii de la Universitatea Yamagata din Japonia descoperind în 2019 140 de geoglife în regiune cu ajutorul cartografierii 3D.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro