Sari direct la conținut

Unde se află acum avioanele rusești de vânătoare MiG-31 care și-au făcut apariția în Belarus după un an și jumătate

HotNews.ro
Unde se află acum avioanele rusești de vânătoare MiG-31 care și-au făcut apariția în Belarus după un an și jumătate
Avioane Mikoyan MiG-31K efectuează manevre militare, în timpul celei de-a 76-a aniversări a Zilei Victoriei, la parada militară din Piața Roșie. Moscova, Rusia, 9 mai 2021. Sursa foto: SEFA KARACAN / AFP / Profimedia

Cele două avioane rusești de luptă MiG-31K care au fost transferate în Belarus săptămâna aceasta s-au întors, cel mai probabil, în Rusia, a anunțat organizația Hajun, un grup belarus de monitorizare în domeniul apărării, potrivit The Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

„Pe baza informațiilor disponibile, știm că, după decolare, avioanele MiG-31K nu s-au întors pe aerodromul Machulyshchi. Avioanele de vânătoare au urmat un curs spre sud, au zburat pe lângă Baranovichi și apoi spre est – spre Federația Rusă”, a postat organizația independentă din Belarus, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Astfel, în acest moment, este foarte probabil că MiG-urile au părăsit teritoriul Belarusului după decolare și s-au întors în Rusia”, a adăugat grupul de monitorizare.

Cele două avioane rusești MiG-31K au aterizat în Belarus pe 9 și 10 octombrie, la un an și jumătate după ultima lor apariție în Belarus.

Apariția lor bruscă pe aerodromul Machulyshchi i-a determinat pe oficialii ucraineni și experții militari să speculeze că Rusia ar fi mutat avioanele în Belarus pentru a se feri de atacurile ucrainenilor, tot mai frecvente în ultima perioadă asupra aerodromurilor rusești, sau pentru a pregăti un alt atac masiv asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Aceste avioane de vânătoare pot zbura cu viteze de până la 3.000 de kilometri pe oră și pot lansa rachete hipersonice Kinjal Kh-47M2, de la distanțe de 2.000 de kilometri față de ținte, ceea ce reprezintă o amenințare pentru întregul teritoritoriu ucrainean.

La începutul invaziei pe scară largă, Rusia ar fi avut 12 avioane MiG-31 în dotarea armatei sale.

Cu toate acestea, atacurile ucrainene cu drone asupra bazei aeriene ruse Savasleika, din 16 august, au distrus cel puțin un MiG-31 și este posibil să fi avariat un altul, a declarat o sursă din serviciile ucrainene de informații militare pentru The Kyiv Indepentent.

Alte două atacuri au vizat, de asemenea, aparatele MiG-31 rusești. Este vorba despre o lovitură asupra bazei Savasleika, pe 13 august, care a avariat un avion, și atacurile din 15 mai asupra aerodromului Belbek din peninsula anexată Crimeea, care au avariat sau distrus două aeronave MiG-31.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro