Sari direct la conținut

Ungaria insistă pe lângă Kiev pentru mai multe drepturi pentru minoritatea maghiară / Miza discuțiilor, asistența UE pentru Ucraina

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Andrii Iermak si Dmitro Kuleba, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Szijjarto, Andrii Iermak si Dmitro Kuleba, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a insistat luni – în cursul primei sale vizite în Ucraina de la începutul invaziei ruse – că autorităţile de la Kiev trebuie să acorde mai multe drepturi minorităţii maghiare din această ţară pentru ca relaţiile cu Budapesta să se îmbunătăţească, potrivit EFE, relatează Agerpres.

Comisie bilaterală pentru a rezolva dezacordurile celor două țări

La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că cele două părţi au convenit să înfiinţeze o comisie bilaterală care să rezolve, în termen de zece zile, dezacordurile dintre cele două părţi cu privire la problema minorităţii maghiare din Ucraina.

Pe un ton mai optimist, Kuleba a calificat atmosfera reuniunii ca fiind una „deschisă, sinceră” şi „constructivă” şi a subliniat că ambele delegaţii şi-au demonstrat dorinţa de a „soluţiona această problemă cu bună credinţă”.

Guvernul ungar a făcut uz de veto în decembrie în cadrul UE, blocând astfel aprobarea unui pachet de ajutor multianual de 50 de miliarde de euro propus de Bruxelles pentru Ucraina, care ar urma să fie trimis Kievului în următorii patru ani.

Aprobarea acestor fonduri va fi din nou în discuţie la Consiliul European, care se va reuni la 1 februarie.

„Cerem să fie redate comunităţii naţionale maghiare din (regiunea ucraineană) Transcarpatia drepturile pe care aceasta le avea deja în 2015”, a declarat Szijjarto, citat de portalul de ştiri ungar telex.hu, cu privire la motivul invocat de Budapesta pentru opoziţia sa faţă de continuarea asistenţei acordate Ucrainei.

După înlăturarea de la putere – pe valul revoluţiei din Maidan în 2014 – a ultimului preşedinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, Kievul a adoptat o serie de legi menite să consolideze ucraineana ca unică limbă oficială şi limbă de comunicare publică, într-o ţară în care limba rusă este utilizată în comunicarea de zi cu zi de o mare parte a cetăţenilor săi.

Aceste legi au avut, de asemenea, un efect asupra statutului altor limbi minoritare în Ucraina, cum ar fi maghiara şi româna, menţionează EFE.

Una din măsurile cerute de Ungaria vizează ca ucrainenii de origine maghiară să poată urma liceul în limba lor maternă şi ca această limbă să poată fi utilizată „fără restricţii în învăţământul superior, cultură, administraţia publică şi viaţa comunitară”, a subliniat ministrul ungar de externe.

Pachetul de ajutor multianual de 50 de miliarde de euro al UE, la mâna Ungariei

Ucraina speră că întâlnirea de luni din oraşul Ujgorod, vestul Ucrainei, va contribui la spargerea rezistenţei Ungariei în ceea ce priveşte aprobarea pachetului de ajutor european pentru Kiev, care urmează să fie votat săptămâna aceasta.

S-au făcut paşi încurajatori pentru restabilirea unei atmosfere de încredere între Ungaria şi Ucraina, deşi drumul de parcurs „este lung şi va fi nevoie de multă muncă”, a declarat Peter Szijjarto la finalul a şase ore de discuţii cu omologul său ucrainean, adăugând că Ungaria era pregătită pentru acest efort, potrivit MTI.

Poziţia Ungariei cu privire la Ucraina a fost clară şi consecventă în ultimii doi ani, a declarat Szijjarto. „Susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Condamnăm războiul şi dorim pace în vecinătatea noastră”, a afirmat ministrul ungar de externe.

El a făcut apel la reluarea eforturilor pentru restabilirea păcii în Ucraina. „Ungaria este pregătită să continue să facă astfel de eforturi, pentru că ştim că vieţile pot fi salvate doar atunci când există pace”, a spus Szijjarto, citat de MTI.

Planul UE de sabotare a economiei Ungariei, în cazul vetoului lui Viktor Orban

Un document confidențial obținut de Financial Times și citat de Reuters arată că Uniunea Europeană va amenința Ungaria cu sabotarea economiei sale dacă premierul ungar Viktor Orban va bloca asistența pentru Ucraina și la summitul liderilor blocului comunitar ce va avea loc săptămâna aceasta.

Documentul obținut de FT arată că oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la țintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului și ducă la prăbușirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” și creșterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistența pentru Ucraina.

Documentul afirmă că „în cazul în care nu se ajunge la nicio înțelegere la [summitul de] pe 1 februarie, alți șefi de stat și guvern vor declara în public că, având în vedere comportamentul neconstructiv al premierului ungar (…) ei nu își pot imagina ca” fonduri UE să fie oferite Budapestei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro