„Unii cred că România oferă prea puțin. Ce ați dat voi Ucrainei?” Cum a fost bombardat la BBC Aurescu cu întrebări privind asistența militară și ce a răspuns șeful diplomației române
Ministrul român de Externe a fost pus în dificultate de cunoscutul realizator BBC Stephen Sackur, care l-a presat pe Bogdan Aurescu să spună cum ajută România Ucraina cu armament. Sackur a insistat pe faptul că opinia publică din România nu este prea entuziastă privind furnizarea de arme către Kiev, dar și pe faptul că unele voci din Europa consideră că România face prea puțin din acest punct de vedere.
„Aurescu acționează printr-un câmp minat din punct de vedere diplomatic”, a spus în preambulul interviului realizatorul BBC, care apoi l-a bombardat pe Aurescu cu întrebări concrete privind ajutorul dat de București Kievului.
Cum s-a desfășurat dialogul pe tema armamentului furnizat de România Ucrainei:
„Sackur: De ce nu spune România în mod public dimensiunea propriului ajutor militar, financiar? Națiunile europene partenere sunt foarte clare în ce privește dimensiunea asistenței pe care o acordă, dar voi o țineți secretă. De ce?
Aurescu: Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Ceea ce este cu adevărat important este ca NATO și aliații să poată ajuta într-un mod eficient Ucraina. Și credem că este mai bine pentru Ucraina.
Sackur: Unele țări dau tancuri, altele avioane de luptă. Ce ați dat voi Ucrainei?
Aurescu: Așa cum v-am spus, nu comentez pe tema asta.
Sackur: Știu că nu o să-mi dați detalii, dar ați furnizat tancuri, artilerie grea?
Aurescu: Scuze, nu comentez pe această temă, așa cum am spus, e politica guvernului meu.
Sackur: Vedeți, sunt persoane în țara dumneavoastră și parteneri din afara ei care cred că România oferă foarte puțin.
Aurescu: Ei bine, nu comentez pe această temă.
Sackur: Și (nu comentați) pentru că, potrivit unor sondaje de opinie făcute în țara dumenavoastră, există o proporție foarte semnificativă de români care nu vor ca guvernul să ofere asistență Ucrainei?
Aurescu: Sprijinul popular pentru ajutorarea Ucrainei cred că e foarte mare. Și cred că facem ce trebuie. Rusia a încălcat legislația internațională și teritoriul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie să o sprijinim.
Sackur: Sunteți o democrație, nu?
Aurescu: Aveți dubii pe această temă?
Sackur: Știu că într-o democrație cetățenii se așteaptă ca guvernul să fie responsabil. Dacă trimiteți finanțări semnificative și echipamente militare semnificative în Ucraina, publicul vostru, oamenii care vă votează guvernul vostru ar trebui să aibă dreptul să știe.
Aurescu: Cred că la sfârșitul războiului, multe lucruri vor fi făcute cunoscute. Ceea ce este important acum este să ajutăm Ucraina să câștige războiul. Aceasta este declarația mea.
Sackur: Credeți în responsabilitate?
Aurescu: Absolut.
Sackur: Atunci unde este responsabilitatea?
Aurescu: Ei bine, cred că Rusia ar trebui să răspundă pentru ce face în Ucraina: trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Suntem parte a efortului, a UE, a NATO, sprijinim programul de construire de capacități defensive, atât în Ucraina cât și în R. Moldova, ne alăturăm facilității pentru pace a UE, inclusiv acordul recent privind achiziția de muniție…”
De precizat că referințele britanicului la opinia publică românească fac referire la cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat joia trecută, care arată că românii sunt europenii care se împotrivesc cel mai mult ajutorului dat Ucrainei de UE.
De ce nu spune România dacă a trimis arme grele în Ucraina precum toate țările vecine? Răspunsul lui Iohannis
În vara lui 2022, la singura conferință de presă susținută la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis în tot anul precedent, HotNews.ro l-a întrebat pe șeful statului de ce România nu spune deschis și transparent dacă a trimis ajutoare militare Ucrainei, precum o fac toate țările din europene jur…
Președintele Klaus Iohannis nu a dorit să spună tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina și a susținut doar că în război nu e înțelept să dai informații esențiale adversarului. SUA, Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia sau Statele Baltice sunt doar câteva din țările care au comunicat public și transparent – cu liste de cantități, bugete și date de identificare – ce și cât armament greu au trimis Ucrainei.
Știm de la americani exact câte lansatoare de HIMARS au trimis, câte zeci de mii de obuze, câte lansatoare Javelin etc. De la britanici și germani știm clar câte tancuri, câte vehicule blindate… De la polonezi, de la slovaci, de la baltici – toată lumea a prezentat liste, cifre, cantități. România, în schimb, nu a recunoscut nimic…
Întrebat atunci de HotNews.ro dacă România a trimis arme grele în țara vecină și, dacă da, care sunt acestea și de ce nu s-a comunicat public ca în cazul altor țări, șeful statului a răspuns:
- „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea.
- Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.
- Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”.
De ce această discrepanță între comunicarea României și a vecinilor noștri care au anunțat public tot ce au trimis în Ucraina?
- „Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”
–
CITEȘTE ȘI: