Sari direct la conținut

Universitatea de vară de la Băile Tuşnad va fi „un pas important în misiunea de pace” pentru Ucraina a lui Viktor Orban. Cine o spune

HotNews.ro
Universitatea de vară de la Băile Tuşnad va fi „un pas important în misiunea de pace” pentru Ucraina a lui Viktor Orban. Cine o spune
Premierul ungar Viktor Orban alături de președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, 27 iulie 2019. Sursa foto: Szilard Koszticsak / AP / Profimedia

Ediţia din acest an a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă, 27 iulie, va susţine un discurs şi Viktor Orban, va fi un „pas important în misiunea de pace” a premierului ungar, a estimat marți Zsolt Nemeth, şeful comisiei pentru afaceri externe din parlamentul de la Budapesta şi fondatorul evenimentului, care a îndemnat la un „dialog mai bun în locul confruntării, chiar şi în condiţiile politice de astăzi”, scrie agenția de presă MTI, potrivit Agerpres.

Războiul din Ucraina se va număra printre temele de dezbatere ale ediţiei din acest an a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, care se desfăşoară în perioada 23-28 iulie şi are ca moto „Pe drumul drept”.

„Cooperarea şi dialogul mai degrabă decât confruntarea şi monologul” constituie principalul punct forte al acestei universităţi de vară, a spus Zsolt Nemeth, în cadrul unei conferinţe de presă organizate înaintea evenimentului.

„Nu a fost niciodată atât de multă nevoie ca în prezent de gândire şi analiză politică”, a adăugat el, descriind războiul ruso-ucrainean drept un moment de „cotitură politică”, întrucât va determina evoluţiile politice şi economice în deceniile următoare.

Parlamentarul ungar a susţinut că „misiunea de pace” a lui Orban este „deja o acţiune de succes”, apreciind că poziţia care îndeamnă mai degrabă la negocieri diplomatice decât la soluţii militare câştigă teren, iar ediţia din acest an a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad va fi un „pas important” în această „misiune” a lui Orban.

Premierul ungar a efectuat la începutul lunii iulie o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Trei zile mai târziu, Orban a vizitat de asemenea Moscova şi a avut o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, demers condamnat de liderii europeni, cărora premierul ungar, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, le-a trimis acum o scrisoare cu concluziile sale după vizitele la Kiev şi Moscova în urma turneului său care a cuprins şi Beijingul. În China, Orban s-a întâlnit și cu președintele Xi Jinping.

Cum își justifică Orban „misiunea de pace”

În scrisoarea rezumată de Reuters, premierul ungar menţionează că actualul preşedinte democrat al SUA, Joe Biden, „nu este capabil să schimbe actuala politică pro-război al SUA”, dar republicanul Donald Trump (cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în Florida) este pregătit să acţioneze „imediat” ca mediator în negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Orban critică în scrisoare abordarea UE, despre care a estimat că este lipsită de o strategie independentă şi suverană şi că „a copiat în numele unităţii transatlantice politica pro-război a SUA”.

„Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor”, mai notează Orban, care sugerează de asemenea „redeschiderea canalelor de comunicare directă cu Rusia” concomitent cu menţinerea contactelor la nivel înalt cu Kievul şi cu desfăşurarea unor discuţii cu China „asupra modalităţilor unei viitoare conferinţe de pace”.

Dar această abordare a premierului ungar vine în contradicţie cu concluziile ultimului summit al UE din 27 iunie, când liderii europeni şi-au reconfirmat angajamentul neclintit de a oferi Ucrainei sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic în continuare şi „atât timp cât este nevoie şi cât de intens este necesar”.

De altfel, un grup de 63 de eurodeputaţi din mai multe grupuri politice a cerut marţi Uniunii Europene să deposedeze Ungaria de dreptul său de vot în blocul comunitar, ca răspuns la recentele vizite ale lui Viktor Orban la Moscova şi Beijing.

Nemeth susține că propunerea lui Orban privind un armistițiu vrea să ofere Ucrainei şansa „de a deveni o ţară democratică şi suverană”

Potrivit lui Zsolt Nemeth, propunerea de încetare a focului în Ucraina, susţinută şi de noul grup de partide suveraniste „Patrioţi pentru Europa” alcătuit de Orban în Parlamentul European (PE), „nu urmăreşte capitularea Ucrainei”, ci să ofere acestei ţări şansa „de a deveni o ţară democratică şi suverană”.

„Aceste şanse scad cu fiecare zi care trece”, crede Zsolt Nemeth.

Oficialul ungar s-a referit înaintea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi la drepturile minorităţilor etnice, despre care a spus că sunt cruciale pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă peste tot în Europa.

Printre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE se numără de asemenea asigurarea protecţiei diversităţii culturale şi a patrimoniului regiunii, a adăugat Zsolt Nemeth.

Viktor Orban participă şi în acest an la Universitatea de Vară „Tuvanyos”, care se va desfăşura în perioada 23-28 iulie, la Băile Tuşnad, prezenţa sa fiind confirmată, săptămâna trecută, de organizatorii evenimentului.

La fel ca în fiecare an, alături de premierul Ungariei se vor afla, atunci când acesta îşi va prezenta prelegerea, Nemeth Zsolt şi Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Potrivit organizatorilor, Viktor Orban a lipsit într-un singur an de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

Printre invitaţii români care vor participa la eveniment se numără, potrivit organizatorilor, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sau preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

INTERVIURILE HotNews.ro