Sari direct la conținut

Zeci de europarlamentari cer UE să suspende Ungariei dreptul de vot, din cauza vizitelor lui Viktor Orban în Rusia și China / Niciun român pe lista semnatarilor scrisorii

HotNews.ro
Zeci de europarlamentari cer UE să suspende Ungariei dreptul de vot, din cauza vizitelor lui Viktor Orban în Rusia și China / Niciun român pe lista semnatarilor scrisorii
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și premierul ungar Viktor Orban (stânga) susțin o conferință de presă comună după întâlnirea lor, la Kremlin, Moscova, pe 5 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un grup de 63 de eurodeputaţi din mai multe grupuri politice a cerut marţi Uniunii Europene să deposedeze Ungaria de dreptul său de vot în blocul comunitar, ca răspuns la recentele vizite ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova şi Beijing, informează Reuters.

În ultimele săptămâni, liderul naţionalist s-a întâlnit cu candidatul la preşedinţia SUA Donald Trump în Florida, a călătorit în Ucraina şi apoi în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, precum şi la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, ca parte a unei autointitulate „misiuni de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, întreprinsă fără sprijinul Bruxellesului sau al Kievului, notează News.ro.

Potrivit celor 63 de deputaţi europeni care au semnat scrisoarea, datată luni, Viktor Orban a lăsat să se înţeleagă în mod deliberat că acţionează în numele întregii UE, când de fapt nu avea nicio autoritate în acest sens.

„Prim-ministrul Orban a provocat deja daune semnificative prin exploatarea şi abuzarea rolului preşedinţiei Consiliului”, se menţionează în scrisoarea publicată pe platforma de socializare X.

„Acest lucru necesită acţiuni concrete, cum ar fi suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliu, deoarece practica a arătat că simplele condamnări verbale ale acestei situaţii nu au niciun efect”, adaugă cei 63 de eurodeputaţi.

Purtătorii de cuvânt ai Reprezentanţei Ungariei pe lângă UE nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, menţionează Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputaţi dintr-o gamă largă de grupuri politice – din Partidul Popular European de centru-dreapta, din cel al socialiştilor, al liberalilor, precum şi de naţionalişti şi populişti din grupul Conservatori şi Reformişti (ECR) şi de Verzi.

Scrisoarea, obținută și de Politico, nu conţine semnătura vreunui europarlamentar român.

Membrii Parlamentului European, care nu au puterea de a priva Ungaria de dreptul său de vot, încearcă să crească presiunea asupra Bruxellesului pentru a lua măsuri mai dure împotriva Budapestei.

Comisia Europeană a anunţat luni că nu va mai trimite comisari la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, limitându-şi participarea doar la trimiterea de funcţionari. Guvernul ungar a reacţionat acuzând Executivul comunitar de „partizanat politic” pentru că „selectează subiectiv” instituţiile şi ţările cu care alege să coopereze.

La rândul său, premierul ungar a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care afirmă că Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, este gata să acţioneze „imediat” ca mediator de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă va fi ales în noiembrie.

„Pot să spun cu certitudine că imediat după victoria sa în alegeri, nu va aştepta învestirea sa, (Trump) va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace. El are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru acest lucru”, a dat asigurări Viktor Orban.

Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la începutul lunii iulie şi până la sfârşitul anului.

INTERVIURILE HotNews.ro