Sari direct la conținut

Unul dintre cei mai cunoscuți episcopi din Germania, cardinalul Reinhard Marx, demisionează. Motivul, "catastrofa abuzurilor sexuale” din cadrul Bisericii Catolice

HotNews.ro
Cardinalul Marx, Foto: Captura
Cardinalul Marx, Foto: Captura

Cardinalul german Reinhard Marx, arhiepiscop de München și Freising, i-a prezentat Papei Francisc demisia. El spune că vrea astfel să își asume o parte din responsabilitatea pentru „catastrofa abuzurilor sexuale” din cadrul Bisericii Catolice. Într-o scrisoare adresată Papei Francisc, publicată de Arhiepiscopia München și Freising și comentată de prima televiziune germană, ARD, cardinalul și-a explicat motivele pentru acest pas.

Cardinalul Marx i-a cerut Papei Francisc să fie eliberat de responsabilitatea pe care o are în episcopia sa. Potrivit Arhiepiscopiei, Papa Francisc l-ar fi informat pe cardinalul Marx că ar trebui să continue să-și exercite slujba episcopală, până la luarea unei decizii.

În scrisoarea adresată Papei, Marx scrie: „În esență, pentru mine este vorba despre împărtășirea responsabilității pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii bisericii, în ultimele decenii”. Investigațiile și rapoartele din ultimii zece ani i-au arătat, în mod consecvent, că au existat „o mulțime de eșecuri personale și erori administrative”, dar „și un eșec instituțional sau sistemic”.

Biserica Catolică în „punctul mort”

Discuțiile recente au arătat că „unii din biserică nu vor să recunoască acest element de co-responsabilitate, implicit complicitatea instituției și, prin urmare, se opun oricărui dialog de reformă și reînnoire, în legătură cu criza abuzurilor”, a criticat cardinalul. El spune că procesul de reformă „Calea sinodală”, care a început în Germania și în care Marx a fost puternic angajat, trebuie să continue.

Biserica Catolică ar fi ajuns la un „punct mort”, este de părere cardinalul german, citat de „Rheinische Post”.

Odată cu demisia sa din funcție, ar putea fi dat un semnal pentru noi începuturi și pentru o nouă „trezire” a bisericii. „Vreau să arăt că nu funcția este în prim-plan, ci mandatul Evangheliei”, a mai precizat el.

În declarația sa, Marx mai spune că s-a gândit de mai mult timp și de mai multe ori să demisioneze: „Evenimentele și discuțiile din ultimele săptămâni joacă doar un rol secundar. Vreau să fiu clar: sunt gata să îmi asum responsabilitatea personală, nu numai pentru propriile greșeli, ci și pentru ale bisericii ca instituție, pe care am ajutat-o ​​să modeleze și să se modeleze, de zeci de ani”.

„Vreau să fiu clar: sunt gata să îmi asum responsabilitatea personală, nu numai pentru propriile greșeli, ci și pentru ale bisericii ca instituție, pe care am ajutat-o ​​să modeleze și să se modeleze, de zeci de ani”, a adăugat cardinalul german.

„Un pas greșit”

Matthias Katsch, purtătorul de cuvânt al inițiativei germane, „Eckiger Tisch”, căruia președintele Germaniei i-a acordat în luna aprilie Crucea Federală de Merit, spune că l-a cunoscut pe Marx ca pe un duhovnic „care era gata să asculte”. El a afirmat pentru Agenția de Știri Catolice (KNA) că, în opinia sa, un nou început poate fi făcut doar prin asumarea responsabilității.

Președintele Comitetului Central al Catolicilor Germani (ZdK), Thomas Sternberg, a regretă decizia lui Marx. „Sunt profund zguduit. E un pas greșit. Ceea ce a realizat Marx în ecumenism, pe calea sinodală și, de asemenea, în gestionarea abuzurilor, a fost foarte important”, a spus Sternberg pentru „Rheinische Post”.

Sternberg a reamintit, de asemenea, că Arhiepiscopul de München si-a pus aproape toată averea sa privată într-o fundație pentru victimele abuzurilor.

În opinia sa, Marx a fost profund afectat de masivele critici aduse după[ ce s-a pus în discuție să i se atribuie Crucea Federală de Merit. „Acest lucru arată și că, în actualul scandal al Bisericii Catolice, toată lumea cade într-o discreditare generală – indiferent cât de serios abordează aceste probleme sau nu”, a spus Sternberg.

Reinhard Marx este unul dintre cei mai cunoscuți episcopi din Germania. Până în 2020, el a fost președinte al Conferinței Episcopale Germane (DBK). În dezbaterea reformei Bisericii Catolice din Germania, „Calea sinodală”, el este plasat drept reformist.

În această vară, se așteaptă un raport al experților cu privire la cazurile de abuzuri sexuale din Arhidieceza din München și Freising. Acesta va stabili, în primul rând, modul în care abuzurile sexuale ale preoților din eparhie au devenit posibile și dacă, eventual, clerul de rang înalt a protejat aceste abuzuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro