Sari direct la conținut

UPDATE Cel mai rece decembrie din istoria pilonului II de pensii: Deși numărul participanților a crescut la 7,25 milioane persoane, valoarea activelor a scăzut, iar rentabilitatea a ajuns la cel mai mic nivel

HotNews.ro
Rentabilitate Pilon II, decembrie 2018, Foto: ASF
Rentabilitate Pilon II, decembrie 2018, Foto: ASF

​Ordonanța care suprataxează mediul de afaceri a redus valoarea totală a activelor din pilonul II de pensii în luna decembrie 2018, iar indicatorul de rentabilitate a fondurilor de pensii a ajuns la cel mai mic nivel din istorie.

Scăderea valorii acțiunilor cotate la Bursa de Valori București, ca răspuns al pieței financiare la prevederile Ordonanței 114/2018, este principala explicație atât pentru reducerea valorii activelor, cât și pentru înrăutățirea indicatorului de rentabilitate calculat de ASF, susțin oficialii APAPR, asociația care reprezintă administratorii de fonduri de pensii administrate privat. Aceștia spun că, în ciuda acestor scăderi bursiere, fondurile au obținut în 2018 al 11-lea an de câștiguri nete pentru cei 7,2 milioane de participanți la sistem.

  • UPDATE ASF susține că “fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung și că evoluția pe termen foarte scurt (de ex: o lună) nu este un indicator relevant”. Fără a spune nimic despre efectele OUG 114/2018, ASF susține că “scăderea generalizată a piețelor bursiere internaționale și riscul de contagiune din luna decembrie 2018 au influențat pe termen foarte scurt activele fondurilor de pensii’.

Redăm integral explicațiile transmise vineri de ASF la solicitarea HotNews.ro:

Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung, iar investițiile acestora în vederea furnizării unei pensii adecvate ar trebui analizate din perspectiva unui orizont de timp îndelungat. Evoluția pe termen foarte scurt (de ex: o luna) nu este un indicator relevant pentru un orizont investițional ce se intinde pe o perioadă de timp de 40 de ani de contributivitate.

Activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat au crescut cu 19,72% pe parcursul anului 2018 (47.6 mld lei in dec 2018 față de 39.7 mld lei in dec 2017).

Contribuțiile încasate în anul 2018 în valoare de 7.7 mld lei, au fost cu 8.05% mai mari decât cele încasate in 2017 (7.1 mld lei). Creșterea contribuțiilor a fost determinată și de creșterea numărului participanților cu 2.96% în 2018 până la 7.2 mil participanți (față de 7 mil participanți în dec 2017). Scăderea generalizată a piețelor bursiere internaționale și riscul de contagiune din luna decembrie 2018 au influențat pe termen foarte scurt activele fondurilor de pensii administrate privat, în ultimii 10 ani înregistrându-se ocazional astfel de perioade scurte de volatilitate fiind ceva inerent în evoluțiile piețelor financiare.“, se arată în răspunsul ASF.

De notatimpactul OUG 114/2018 este recunoscut chiar într-o analiză ASF obținută de HotNews.ro despre care Autoritatea a susținut că este un document de lucru:

  • “În prezent bursa locală este în principal expusă influențelor interne, corelațiile cu piețele internaționale și contagiunea externă având un rol mai redus”, se arată în documentul ASF.

Pentru detalii despre analiza ASF și efectele pe bursă ale OUG 114 citește:

Situația Pilonului II de pensii în decembrie 2018 – date oficiale ale ASF:

În decembrie 2018, numărul total al participanților la pilonul II a crescut la 7,25 milioane persoane, față de 7,21 milioane persoane în luna noiembrie 2018, dar valoarea totală a activelor a scăzut la 47,6 miliarde de lei, față de 48,19 miliarde lei în luna anterioară din acest an, arată cele mai recente date publicate de ASF cu privire la Pilonul II de pensii.

Mai mult, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni a fost de 2,7204% în decembrie 2018, cel mai mic nivel din istoria acestui sistem.

Spre comparație, în luna decembrie 2017, acest indicator de rentabilitate calculat de ASF a fost de 3,9543%, în decembrie 2016 a fost de 3,7338% și la valori mult mai mari în anii anteriori.

De notat și că în cursul anului 2018, acest indicator a atins nivelul de 5,4119% în ianuarie 2018, sau 5,3654% în aprilie 2018, dar un nivel care să scadă sub 3% nu a mai fost niciodată atins.

HotNews.ro a solicitat explicații atât din partea ASF cât și din partea APAPR (Asociație care reprezintă cei 7 administratori de fonduri de pensii private).

Redăm mai jos integral explicațiile purtătorului de cuvânt al APAPR:

Principala explicație pentru reducerea activelor în luna decembrie, precum și înrăutățirea indicatorului de rentabilitate calculat de ASF o constituie scăderea valorii acțiunilor cotate la Bursa de Valori de la București, ca răspuns al pieței financiare la prevederile OUG 114/2018.

Evoluția negativă a Bursei din ultimele două săptămâni ale anului trecut, după anunțul măsurilor cuprinse în OUG, este deja de notorietate, principalii indici înregistrând scăderi de 10%-12% și practic “ștergând” toată aprecierea valorii acțiunilor de la BVB din restul anului.

Pe acest fond, un efect negativ suplimentar a fost înregistrat și de ușoara deplasare în sus a curbei de randament pentru titlurile de stat – semn al neîncrederii investitorilor în măsurile fiscal-bugetare anunțate – și aceasta a afectat într-o oarecare măsură profitabilitatea fondurilor de pensii private din Pilonul II.

E important de precizat ca această reducere a valorii activelor este temporară, pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, în măsura în care piețele financiare își revin, la fel o va face și rata rentabilității fondurilor de pensii.

În același timp, însă, după cum chiar cifrele o arată, fondurile de pensii private au reușit să-și mențină rezultatele investiționale în teritoriu pozitiv, chiar și pe fondul unei scăderi semnificative a Bursei, precum și celorlalte turbulențe din alte piețe, după cum am precizat anterior.

Fondurile de Pilon II au închis astfel în 2018 al 11-lea an consecutiv de creștere a valorii unității de fond (randamente pozitive), cu alte cuvinte, de câștiguri nete pentru cei 7,2 milioane de participanți la sistem. Per total de la lansare și până la finele anului 2018, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de Pilon II este de 8,03%.“, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR.

  • Istoricul Ordonanței pe lăcomie:

Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici

Foto: AGERPRES

OUG 114/2018, care a impus taxa pe lăcomie, a fost inițial anunțată în seara de 18 decembrie 2018 de Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. În faza de proiect de OUG, actul menționa că românii care contribuie la pilonul II de pensii se vor putea retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată acestora li se transferă activele cuvenite din care se reţine un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active.

Proiectul prevedea o diminuare a comisioanelor administratorilor pensiilor private, dar cel mai grav pentru firmele care gestionau fondurile de pensii era faptul că acționarii administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) urmau să fie obligați să aducă noi infuzii la capitalul social, al cărui nivel minim va fi calculat și actualizat în raport cu valoarea contribuțiilor participanților. Calculele industriei au arătat că ar fi vorba de circa 800 milioane de euro.

Eugen Teodorovici si Darius Valcov

Eugen Teodorovici si Darius Valcov

Foto: Guvernul Romaniei

Vineri, 21 decembrie, la capătul unei ședințe de Guvern, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, și ’eminența cenușie a PSD”, Darius Vâlcov, au anunțat aprobarea acestei Ordonanțe de Urgență, cu modificarea că oamenii nu vor mai putea să-și retragă banii din conturile de pensie privată, ci doar că vor putea opta ca viitoarele contribuții de la Pilonul II să fie virate în sistemul public de pensii (Pilonul I). Cerințele de capital și termenele pentru efectuarea majorărilor de capital au rămas neschimbate.

În 29 decembrie 2018, OUG 114/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial.

Pentru detalii citește și: ​Retrospectiva 2018 asupra pensiilor private: Cronologia unei morți anunțate sau cum a pus mâna Coaliția PSD-ALDE pe miliardele de euro de la Pilonul II de pensii

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro