Sari direct la conținut

UPDATE Comisia JURI o respinge definitiv pe Rovana Plumb / Președintele Parlamentului European așteaptă un răspuns de la Ursula von der Leyen

HotNews.ro
UPDATE Comisia JURI o respinge definitiv pe Rovana Plumb / Președintele Parlamentului European așteaptă un răspuns de la Ursula von der Leyen

Comisia juridică a Parlamentului European (JURI) i-a respins definitiv pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi, propuși de România și Ungaria drept comisari europeni.

Decizia în cazul Rovanei Plumb a fost luată cu 13 voturi pentru la 7 împotrivă, iar în cazul lui Laszlo Trocsanyi cu 12-9.

„Comisarii desemnați sunt nepotriviți pentru a ocupa funcția în concordanță cu tratatele și codul de conduită”, precizează Comisia care va trimite o scrisoare în acest sens președintelui Parlamentului European.

„Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc. România trebuie să facă o nouă nominalizare”, a precizat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Jaume Duch, purtător de cuvânt al Parlamentului European, a scris pe Twitter că, după decizia Comisiei juridice, președintele Parlamentului European, David Sassoli, îi va cere noii președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să-l informeze care sunt viitorii pași pe care îi va face.

Practic decizia de luni este o reconfirmare a celei de joia trecută când Comisia juridică motiva că există îndoieli serioase că Rovana Plumb și-ar putea exercita funcția de comisar european pentru transporturi. Într-o scrisoare transmisă președintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, Comisia JURI se declara îngrijorată în ceea ce o privește pe Rovana Plumb că problemele privind returnarea împrumutului de către aceasta rămân, astfel încât „pot crea un posibil conflict de interese și raportat la alte portofolii”.

În documentul obținut de HotNews.ro, președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, arată că JURI a evaluat, pe baza documentelor prezentate, respectiv declarația de interese, un răspuns la solicitarea de informații suplimentare din 24 septembrie și o discuție purtată de către comisie cu Rovana Plumb, problema potențialului sau conflictului real de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi.

„În cadrul reuniunii sale din 26 septembrie 2019, Comisia pentru afaceri juridice a decis că este necesar să transmită președintelui ales al CE preocupările sale cu privire la existența unui potențial conflict de interese în legătură cu portofoliul comisarului pentru transporturi. Acest lucru provine dintr-un împrumut primit de comisarul desemnat de la o persoană fizică care operează în domeniul turismului, precum și din faptul că, pe baza informațiilor pe care le-a primit comisia, nu este clar cum trebuie să fie acest împrumut rambursat într-un mod deschis și transparent. Prin urmare, Comisia pentru afaceri juridice consideră că în această etapă și până la rezolvarea acestui conflict de interese, există îndoieli serioase dacă comisarul desemnat poate exercita rolul său de comisar pentru transporturi. Comisia pentru afaceri juridice este, de asemenea, îngrijorată de faptul că problemele legate de rambursarea împrumutului restant ar putea rămâne astfel încât să creeze în continuare un potențial conflict de interese și în legătură cu alte portofolii”, argumenta președintele Comisiei JURI.

Ca răspuns, președintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, a cerut Comisiei JURI o recomandare clară privind pașii de urmat: „Aș fi recunoscător să îmi comunicați recomandarea JURI: rezolvarea confictului de interese real sau potențial, sau, ca ultim resort, recomandarea că comisarul-desemnat Rovana Plumb nu este în măsură sa exercite funcția, în conformitate cu tratatele și cu Codul de Conduită”. Președintele PE solicită ca această recomandare să îi fie transmisă până luni la amiază. Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat „pentru” și doi s-au abținut. Ulterior, Comisia JURI a decis joi, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european.

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis luni o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, pe tema nominalizării comisarului european, „o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român”. Demersul președintelui vine la patru zile de la decizia Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI) din Parlamentul European de a respinge candidatura Rovanei Plumb din cauza unui conflict de interese, procedura fiind suspendată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro