Sari direct la conținut

UPDATE Consens în Coaliție / Cum arată varianta finală a ordonanței plafonării prețurilor la energie – DOCUMENT

HotNews.ro
Sedinta de guvern, cabinetul Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei
Sedinta de guvern, cabinetul Ciuca, Foto: Guvernul Romaniei

PSD și PNL au ajuns joi, la o înțelegere în ceea ce privește varianta finală a ordonanței care plafonează prețurile la energie. Potrivit surselor HotNews.ro, noutatea este că prețul la gaze pentru consumatorii casnici va fi reglementat iar impactul bugetar pe aceste măsuri va fi de 5 miliarde lei până la sfârșitul anului.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Energiei Virgil Popescu ar fi ajuns la un consens în ceea ce privește varianta finală a ordonanței iar aceasta ar urma să intre pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri.

Potrivit surselor citate, impactul bugetar cu măsurile propuse în ordonanță va fi de 5 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Varianta este agreată de PSD care, în urmă cu o zi a criticat dur proiectul inițiat de Guvern.

De asemenea, o altă noutate este reglementarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici. În varianta inițială a textului ordonanței prețul nu era reglementat ci plafonat. Structura prețului reglementat presupune fixarea de către ANRE a tuturor componentelor sale inclusiv tariful de furnizare.

Mai exact, componenta de furnizare a energiei electrice si/sau a gazelor naturale este de 0,73 lei/KWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 0,12 lei/KWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

  • Pentru perioada prevăzută în ordonanță producătorii de gaze naturale au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienților casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit
  • Pentru perioada prevăzută în ordonanța producătorii de gaze naturale au obligația să vândă, cu preţul de 250 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dupa caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterana a gazelor naturale.

Prețul la gaz va fi:

  • de 0,31 lei pe KWh pentru clienții casnici
  • 0,37 lei pe KWh pentru clienții non-casnici la consum de până la 50.000 MWh pe an și pentru producătorii de energie termică

În ceea ce privește prețul pentru consumul realizat la electricitate rămâne ca în varianta inițială a ordonanței.

Prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  • a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
  • b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  • c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Ordonanța se aplică de la 1 aprilie 2022 până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de prelungire și actualizare a plafoanelor prin hotărâre de Guvern.

Reamintim că într-o analiză internă a PSD, obținută de HotNews.ro, social-democrații susțin că „mecanismul propus în ordonanța privind prețurile la energie este de tip suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane). Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative”.

Ordonanța urma să fie adoptată săptămâna aceasta, în ședința de Guvern. De asemenea, liderii Coaliției aveau programată o ședință miercuri după-amiază dar întâlnirea a fost amânată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro