Sari direct la conținut

UPDATE Din culisele demisiei lui Vasile Dîncu. Cum joacă și ce vrea să obțină PSD

HotNews.ro
Vasile Dîncu, alături de Marcel Ciolacu la o ceremonie militară, Foto: AGERPRES
Vasile Dîncu, alături de Marcel Ciolacu la o ceremonie militară, Foto: AGERPRES

„Plecarea lui Vasile Dâncu din fruntea ministerului Apărării era parafată de acum două săptămâni când președintele Klaus Iohannis a cerut plecarea acestuia deranjat de gafele făcute de ministru” susțin surse politice pentru HotNews.ro. În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu mimează surpriza și încercă să obțină o negociere cu PNL pentru o schimbare de portofolii . Ce vrea mai exact PSD?

​​Declarațiile lui Vasile Dîncu despre negocierile cu Rusia au fost doar pretextul care a stat la baza demisiei lui Vasile Dîncu. Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că „președintele Klaus Iohannis ar fi fost nemulțumit de activitatea lui Dîncu ca ministru, gafe în plan extern și semnarea unor angajamente care ar fi pus statul român într-o poziție delicată”.

Scurtă cronologie

Pe 13 octombrie, Hotnews.ro a relatat că premierul Nicolae Ciucă intenționează să-i ceară demisia ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Informația a fost confirmată din surse PNL și PSD la vremea respectivă și era doar o chestiune de timp să se și întâmple. Potrivit surselor citate chiar președintele Klaus Iohannis își exprimase nemulțumirea față de activitatea ministrului Apărării și îi solicitase premierului să ia măsuri.

PSD nu s-ar fi opus remanierii lui Vasile Dîncu, „atributul demiterii unui ministru fiind în sarcina premierului”, potrivit surselor social democrate. De altfel, Dîncu nu se afla într-o relație tocmai bună cu președintele PSD, Marcel Ciolacu.

În perioada 12-14 octombrie Vasile Dîncu s-a aflat la reuniunea NATO de la Bruxelles și era așteptat în țară pentru a da explicații. Potrivit surselor HotNews.ro, Vasile Dîncu ar fi discutat telefonic cu Marcel Ciolacu și le-ar fi întrebat dacă și-a pierdut susținerea partidului și este propus pentru remaniere. Ciolacu l-ar fi asigurat că nu are nicio problemă cu activitatea sa de ministru.

Dîncu și-a prelungit vizita la Bruxelles, iar pe 16 octombrie face o postare pe pagina sa personală de Facebook unde scrie că s-a oprit în locul unde „nu se aude vocea idioților”.

Postarea abundă de expresii dure de tipul „răcnetele proștilor”, „șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, „tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”, „cretinii și mediocrii”.

Postarea a creat și mai multă iritare în țară, iar premierul Nicolae Ciucă i-ar fi cerut să vină la Guvern luni, 17 octombrie să poarte o discuție în acest sens.

În urma întâlnirii dintre Nicolae Ciucă și Vasile Dîncu, Guvernul a transmis oficial că temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.

Neoficial însă, lui Dîncu i-a s-a transmis fără echivoc că îi este așteptată demisia în următoarea perioadă.

De precizat ar fi că Vasile Dîncu avea programată o vizită oficială în Georgia în perioada 17-18 octombrie unde avea de semnat Planul Bilateral de Cooperare pentru anul 2022 între ministerul Apărării din România și cel din Georgia, un plan care acea ca scop implementarea activităților bilaterale agreate în comun în domeniul apărării.

Pe 24 octombrie, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a anunțat demisia, motivându-și decizia prin imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis.

Cum joacă PSD și ce strategie are după demisia lui Dîncu

UPDATE ora 20.16 Social-democrații au decis în ședința Biroului Politic Național să propună liberalilor o rocadă de ministere. Mai exact, PSD să cedeze ministerul Apărării liberalilor și să preia ministerul Energiei, susțin surse PSD.

La nivel oficial, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat surprins de gestul lui Vasile Dîncu: „Am crezut că s-a depăşit momentul şi s-au adus explicaţiile la acea declaraţie”.

Dincolo de declarația oficială, Ciolacu a precizat că i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimar conducerea Ministerului Apărării, „în contextul experienţei pe care acesta o are în domeniul Apărării”.

De altfel, Marcel Ciolacu a lăsat de înțeles că social-democrații sunt dispuși chiar și la o cedare către PNL a portofoliului de la Apărare. la schimb cu un alt minister. PSD vrea ministerul Energiei. Întrebat de reporteri dacă este posibil ca PNL să preia portofoliul Apărare, Ciolacu a răspuns: „Este posibil orice în politică”.

Neoficial însă, portofoliul vacant rămas la Apărare este un cartof fierbinte pentru Marcel Ciolacu. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul partidului există tensiuni privind numirea unui nou ministru. Europarlamentar și lider al PSD Brăila, Mihai Tudose face presiuni pentru numirea sa în Guvern.

„Tudose vrea să fie cu orice preț să fie numit ministru, dar miza cea mare pentru el este să fie numit la ministerul Energiei. Ciolacu vrea să lase liderilor PSD decizia revendicării unui alt portofoliu în Guvern. Este un artificiu pentru i-ar permite lui Tudose să revendice portofoliul de la Energie”, au explicat sursele citate.

Social-democrații se reunesc, luni după-amiază în ședința Biroului Politic Național pentru a decide dacă vor face o nominalizare pentru portofoliul rămas vacant la Apărare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro