UPDATE: Legea votului uninominal pur este neconstitutionala in intregime. Care sunt efectele asupra scenei politice?
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis miercuri contestatia PDL si a decis ca Legea votului uninominal pur este neconstitutionala in intregime, anunta Agerpres.Camera Deputatilor adoptase in 22 mai proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur.Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR).
UPDATE 19.15 Decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea uninominalului pur, prin care aceasta a fost declarata neconstitutionala, a fost luata cu unanimitate de voturi, informeaza CCR.
–––––––––––––––
UPDATE 18.15: Vezi efectele deciziei Curtii Constitutionale asupra sanselor la alegerile din toamna ale USL, PDL si PP-DD (autor: sociologul Barbu Mateescu)
–––––––––––––––
UPDATE 18.04: In urma deciziei CCR, alegerile parlamentare din toamna se vor desfasura, cel mai probabil, pe sistemul din 2008 care prevede votul mixt, proportional. Surse din interiorul USL au precizat pentru HotNews.ro ca nu mai este timp pentru a trece o noua lege lectorala, avand in vedere ca sesiunea se incheie saptamana viitoare.
–––––––––––––––
Proiectul respins de Curtea Conctitutionala prevedea ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.
Totodata, legea declarata neconstitutionala majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus.
Proiectul de lege a fost initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.
Deputatul democrat-liberal Sulfina Barbu sustinea, la acea vreme, ca legea votului uninominal majoritar, adoptata in Camera Deputatilor, incalca in principal articolul 2, alineatul 1 din Constitutia Romaniei, „care consfinteste ca suveranitatea nationala a poporului se exercita prin referendum, lucru de care USL nu a tinut cont”.
„Prin cresterea numarului de parlamentari si pastrarea celor doua Camere ale Parlamentului, USL nu respecta rezultatele referendumului din 2009 si vointa cetatenilor de a reduce numarul de parlamentari, precum si de a modifica structura Parlamentului”, afirma deputatul PDL.
Sulfina Barbu preciza ca prin modificarile aduse legii electorale, „USL creste numarul parlamentarilor la minimum 481 si nu tine cont de Constitutie, care spune ca numarul de parlamentari se stabileste prin legea electorala, in raport cu populatia tarii, incalcandu-se astfel articolul 62 alineat 3 din Constitutie”.
„Conform ultimului recensamant, populatia Romaniei a scazut cu un numar considerabil”, a explicat Barbu.
Deputatul PDL a mai precizat ca un alt motiv de contestare la Curtea Constitutionala este dat de faptul ca USL, prin modificarile aduse legii electorale, „incalca normele constitutionale privind principiul reprezentativitatii si egalitatii in drepturi”. „Avem, pe de o parte, inegalitate intre cetatenii din diferite judete, pentru ca la o populatie egala numarul de mandate va fi diferit, adica majorat in functie de ponderea unei minoritati”, explica Sulfina Barbu.
PDL a reclamat si faptul ca prin noua lege a uninominalului se incalca si normele reprezentativitatii, „pentru ca numarul de mandate nu va fi stabilit in baza reprezentativitatii, ci in raport cu ponderea minoritatilor, la un prag stabilit in mod aleatoriu la 7%”.
Deputatul democrat-liberal afirma ca in sesizarea inaintata CCR, PDL a mentionat si incalcarea articolului 62, alineat 2 din Constitutie care reglementeaza faptul ca organizatiile minoritatilor nationale, care nu intrunesc in alegeri numarul de voturi pentru a fi reprezentate in Parlament, au dreptul la un loc de deputat, in conditiile legii electorale.
Instituirea in noua lege a unor reguli distincte intre notiunile de minoritate nationala si minoritate locala creeaza confuzie, a spus Sulfina Barbu, iar, pe de alta parte, „se permite ca minoritatea sa fie reprezentata proportional, in schimb majoritatea este lipsita de o reprezentativitate reala, conducand la derapaje antidemocratice”.