UPDATE Leonardo Badea a fost votat președinte al ASF / Viorel Ștefan a primit un singur vot pentru și 60 de abțineri
Leonardo Badea a fost votat marți pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cu 39 de voturi pentru, 21 voturi împotrivă și 1 abținere. Principalul perdant este vicepremierul Viorel Ștefan, care a primit un singur vot pentru funcția de președinte al ASF și 60 de abțineri. Cei nouă membri votați să conducă ASF sunt: Leonardo Badea (președinte), Elena Doina Dascălu (prim-vicepreședinte); Marius Bota (vicepreședinte piața de capital); Cristian Roșu (vicepreședinte piața asigurărilor); Dan Armeanu (vicepreședinte pensii private); Joszef Birtalan (membru neexecutiv); Gabriel Grădinescu (membru neexecutiv); Aura Socol (membru neexecutiv); Ovidiu Wlassopol (membru neexecutiv).
Voturile primite în Parlament de cei 9 membri ai ASF sunt următoarele:
- 1. Leonardo Badea (președinte): 39 voturi pentru, 21 împotrivă și 1 abținere
- 2. Doina Elena Dascălu (prim-vicepreședinte): 40 voturi pentru, niciunul împotrivă și 21 abțineri
- 3. Marius Bota (vicepreședinte piața de capital): 38 voturi pentru, 21 împotrivă și 2 abțineri.
- 4. Cristian Roșu (vicepreședinte piața asigurărilor): 39 voturi pentru, 21 împotrivă și 2 abțineri.
- 5. Dan Armeanu (vicepreședinte piața pensiilor private): 41 voturi pentru, 16 împotrivă și 6 abțineri
- 6. Joszef Birtalan (membru neexecutiv): 41 voturi pentru și 21 abțineri
- 7. Gabriel Grădinescu (membru neexecutiv): 41 voturi pentru și 21 împotrivă
- 8. Aura Socol (membru neexecutiv): 41 voturi pentru, 17 voturi împotrivă și 4 abțineri
- 9. Ovidiu Wlassopol (membru neexecutiv): 40 voturi pentru, 21 voturi împotrivă și 1 abținere.
HotNews.ro a transmis LIVE TEXT audierea celor peste 30 de candidați și votul din Parlament:
- Lista finală cu cei 9 membri aleși în Consiliul ASF este următoarea: Leonardo Badea (președinte), Elena Doina Dascălu (prim-vicepreședinte); Marius Bota (vicepreședinte piața de capital); Cristian Roșu (vicepreședinte piața asigurărilor); Dan Armeanu (vicepreședinte pensii private); Joszef Birtalan (membru nenexecutiv); Gabriel Grădinescu (membru neexecutiv); Aura Socol (membru neexecutiv); Ovidiu Wlassopol (membru neexecutiv).
- Vot final (15:10): Leonardo Badea a fost votat președinte al ASF cu 39 de voturi pentru, 21 voturi împotrivă și 1 abținere. Principalul contracandidat, vicepremierul Viorel Ștefan, a primit un singur vot pentru și 60 de abțineri.
- 14:17 Ovidiu Wlassopol (în prezent prim-vicepreședinte ASF) și-a depus candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în ASF.
- 14:01 Marius Vorniceanu (fost vicepreședinte ASF pentru piața de asigurări) și-a prezentat candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF.
- 13:54 Marcu Gheorghe (în prezent membru neexecutiv în Consiliul ASF) și care își depusese CV-ul pentru încă un mandat, nu s-a prezentat la audieri, retrăgându-se din cursă.
- 13:48 Socol Aura (membru plen Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, fiind reprezrentant ASF și profesor universitar în ASE) și-a depus candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF. Aceasta a trecut în revistă cei peste 15 ani de activitate didactică, mai multe doctorate, participarea la proiecte de cercetare în domeniul financiar și faptul că a lucrat mai mulți ani în ASF, cu responsabilități în zona de pensii private.
- 13:40 Mancaș Cătălin și-a depus candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF. A precizat că a lucrat în trecut la BCR și BRD și că în prezent activează îe piața de capital.
- 13:37 Alexandru Isar și-a prezentat candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF.
- 13:33 Alin Iacob, președintele Asociației utilizatorilor români de servicii Financiare (AURSF), și-a prezentat candidatura pentru funcția de membru în Consiliul ASF. Acesta subliniat că a lucrat în domniul financiar, iar din 2006 coordoneaza activitatea unui portal financiar Conso.ro.
- 13:28 Dobrescu Clelia Daniela și-a prezentat candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF. A spus că are studii economice și a lucrat peste 10 ani în domeniul bancar, coordonând diferite departamente.
- 13:16 Vicențiu Constantinoiu și-a susținut candidatura pentru funcția de membru neexecutiv în Consiliul ASF, subliniind obiectivele sale prin intermediul unei prezentări electronice care a rulat pe ecranele tuturor parlamentarilor.
- 13:13 Ion Giurescu (în prezent vicepreședinte ASF responsabil de pensii private) s-a retras din cursa pentru un loc în Consiliul ASF. El optase să fie membru neexecutiv în Consiliul ASF, dar azi nu s-a prezentat la audieri, anunțand că s-a retras.
- 13:00 Baranga Laurențiu, care anterior și-a depus CV pentru funcția vicepreședinte ASF responsabil piața de capital, nu a fost prezent.
- 12:56 Dan Armeanu (în prezent membru neexecutiv în Consiliul ASF) și-a prezentat candidatura pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil piața de pensii private. A spus că s-a dat deja răspunsul înainte în cazul NN Pensii. Armeanu era membru neexecutiv în Consiliul ASF la acel moment.
- 12:47 Agitație la audieri. Cristian Roșu, care candidează pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil piața de asigurări, a fost întrebat de Claudiu Năsui (USR) dacă este adevărat că ar fi văr cu liderul PSD Liviu Dragnea, cum s-a vehiculat în trecut, în unele media. Parlamentarii PSD au cerut să se evite astfel de întrebări speculative. Cristian Roșu a precizat că acest aspect a fost clarificat în media că este fals și că el nu ar fi rudă cu Dragnea.
- 12:35: Cornel Coca Constantinescu (în prezent vicepreședinte ASF responsabil de piața asigurărilor) vrea să obțină un nou mandat pe aceeași funcție. Claudiu Năsui (USR) l-a întrebat care a fost votul său în cazul deciziei de a aplica amenda istorică a NN Pensii. Coca Constantinescu a declarat că în acest caz, toți membrii Consiliului ASF prezenți la acea ședință au votat pentru amendarea NN Pensii. (n.a din actualul Consiliu ASF, doar Leonardo Badea și Ovidiu Wlassopol nu făceau parte din Consiliu la momentul amenzii NN Pensii).
- 12:30 Ovidiu Wlassopol (prim-vicepreședinte ASF) a optat pentru funcția de membru neexecutiv în ASF.
- 12:26 Andrei Stamatian (susținut de PNL) a revenit asupra opțiunii sale. Nu mai vrea să preia funcția de vicepreședinte ASF responsabil piața asigurărilor, ci vrea să candideze pentru funcția vicepreședinte ASF responsabil piața de capital.
- 12:14 Mircea Ursache, candidat pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil piața de capital, a fost întrebat de Florin Cîțu (senator PNL) despre controversata decizie a amenzii istorice împotriva NN Pensii, dar și despre faptul că ASF nu a acționat în cazul declarațiilor politice din trecut care ar fi afectat piața de capital. Ursache a fost evaziv, a dat câteva detalii despre cum se ia în general o decizie de către Consiliul ASF, și a evitat răspunsul. Mircea Ursache se numără printre candidații ASF care erau in funcție în Conducerea ASF la momentul deciziei NN Pensii.
- 12:10 Andrei Stamatian (prim-vicepreședinte CEC Bank) a optat pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil piața asigurărilor.
- 12:07 Claudia Sava (director al direcției supraveghere și control pentru piața de capital în ASF) a optat pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil piața de capital.
- 12:00 Mircea Oancea (fost președinte al CSSPP, autoritatea responsabilă de pensiile private înainte de a fi absorbită de ASF) a optat pentru funcția de membru neexecutiv în ASF.
- 11:55 Adrian Mitroi, profesor ASE și membru în CA-ul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), a optat pentru candidatura de vicepreședinte ASF, responsabil de piața de capital.
- 11: 43 Gabriel Grădinescu a optat pentru funcția de vicepreședinte ASF, responsabil pentru piața de capital.
- 11:42 Vicențiu Constantinoiu a optat pentru funcția de membriu neexecutiv în ASF
- 11:35 Marius Bota, care marțea trecută anunțase la Parlament că se retrage din cursa pentru orice funcție în ASF, și-a depus din nou candidatura și este audiat acum. Acesta a spus că alege să candideze pentru funcția de vicepreședinte piața de capital din ASF, renunțând la candidatura pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF.
- 11:30 Doina Dascălu a fost audiată pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF.
- 11:24 Dialog amuzant la audierea lui Mircea Ursache. Întrebat pentru ce funcție candidează, Ursache a răspuns râzând că pentru amândouă: și pentru președinte ASF și pentru cea de vicepreședinte responsabil piața de capital. După ce Marius Budăi i-a spus că tocmai s-a votat ca fiecare candidat să opteze pentru o singură funcție, Mircea Ursache a spus ccă optează pentru a rămâne vicepreședinte ASF responsabil de piața de capital.
- 11:21 Este audiat Radu Toia. În condițiile în care este unul dintre cei care au optat pentru mai multe funcții în Consiliul ASF, parlamentarii i-aucerut să aleagă o singură poziție. Acesta a spus că alege să rămână în cursa pentru funcția de președinte ASF.
- 11:17 Viorel Ștefan a fost întrebat de Claudiu Năsui (USR) ce este CAPM (Capital Asset Pricing Model). Ștefan a știut să răspundă la această întrebare tehnică și Năsui s-a declarat mulțumit.
- 10:55 Este audiat vicepremierul Viorel Ștefan. Acesta trece în revistă anii de experiență ca președinte al Comisiei de Buget Finanțe. „ASF trebuie sa se mai atent asupra pietei pilonului II. Lipseste legea platii pensiilor private.”, a spus acesta.
- 10:53 Andrei Micu, alt candidat: Acesta spus că rămâne în cursă doar pentru funcția de vicepreședinte pensii private, renunțând la cursa pentru funcția de președinte ASF.
- Ora 10:48 Parlamentari ai Opoziției contestă faptul că Leonardo Badea ar avea cei 9 ani de experiență în domeniul financiar, ceruți prin lege pentru funcția de președinte ASF. În replică, Badea le-a răspuns că este cercetător în domeniul financiar încă din anul 2009.
- 10:45 Adrian Simionescu, un alt candidat: Simionescu, unul dintre cei mai vechi brokeri din România, a trecut în revistă vasta sa pregătire în domeniul piețelor de capital. Niciun parlamentar nu a dorit să-i adreseze vreo întrebare.
- Ora 10:40 Primul candidat audiat este Leonardo Badea, actualul președinte ASF: Acesta trece în revistă pregătirea sa universitară în domeniul financiar (coordonator de doctorate), precum și proiecte de cercetare în domeniul financiar la care a participat.
- 10:35 Votul se va da la sfarsitul tuturor audierilor prin rămânerea în sala doar a parlamentarilor. 36 pentru și 22 impotriva.
- Ora 10:30 Disensiuni între parlamentari cu privire la procedura de audiere. Se decide ca fiecare candidat să fie audiat în ordine alfabetică: 3 minute audieri, 2 minute întrebări, 2 minute răspunsuri.
- Ora 10:28 Contestația a fost respinsă cu 36 de voturi pentru respingere și 21 de voturi împotriva cererii de respingere a contestației.
- Ora 10:22 Marius Budăi (PSD), președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților: La cele 4 comisii de specialitate care audoază în prezent candidații ASF, a fost depus un memoriu- contestație din partea doamnei Popa Mariana împotriva următorilor: Cristian Roșu, Mircea Oancea și Ion Giurescu. Membrii celor 4 comisii au luat act ca toti au spus ca indeplinesc conditiile de experiență. Din pucntul nostru de vedere acuzațiile sunt neintemeiate, dar o supun la vot.
- Ora 10:18 Marius Budăi (PSD), președintele Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților anunță că în total până azi și-au depus candidaturile 34 de candidați și că între timp s-au retras 2: Călin Rangu și Mititelu Sorin (n.a Mititelul Sorin nu era în lista celor 33 de candidați de săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că acesta și-a depus între timp CV-ul, pentru ca apoi să și-l retragă).
- Ora 10:16: Dacă toți candidații pentru șefia ASF stau pe scaune sau în picioare în spatele senatorilor și deputaților care urmează să-i audieze, vicepremierul Viorel Ștefan stă la masă alături de parlamentarii veniți să-i audieze pe candidați.
- Ora 10:10: Din cei 33 de candidați câți se înscriseseră inițial (până marțea trecută) pentru cele 9 posturi din Consiliul ASF, cel puțin până la acest moment au rămas în cursă numai 31 de persoane. Astăzi, Călin Rangu, director de direcție în ASF, a anunțat că s-a retras din cursa pentru funcția de vicepreședinte ASF.