Sari direct la conținut

UPDATE Plenul Parlamentului a votat constituirea Comisiei speciale privind Rosia Montana. PDL refuza sa faca parte din comisie

HotNews.ro

Ora 17:12 Plenul Parlamentului a votat constituirea Comisiei speciale privind Rosia Montana. Potrivit Mediafax, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza inclusiv proiectul Rosia Montana a fost aprobata, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi „pentru”, 5 „impotriva” si 15 abtineri.

Parlamentarii au stabilit ca aceasta comisie speciala parlamentara sa aiba 21 de membri, din care 8 sa apartina PSD, 5 – PNL, cate 2 – PDL, PPDD si UDMR si cate un loc pentru PC si minoritati nationale.

Aceasta comisie urmeaza sa aiba un presedinte apartinand PSD, trei vicepresedinti apartinand PNL, PDL, PPDD si un secretar apartinand PC.

Grupurile parlamentare au nominalizat persoanele care sa faca parte din aceasta comisie, cu exceptia PDL care a precizat ca nu vor avea reprezentanti, locurile lor urmand sa ramana libere.

Din Comisie fac parte 8 parlamentari PSD – Ioan Darzu, Florin Iordache, Viorel Stefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Grebla si Darius Valcov. De asemenea, cinci parlamentari PNL fac parte din Comisie: Andrei Gerea, Gigel-Sorinel Stirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu si Petru Ehegartner.

PPDD este reprezentat de Haralambie Vochitoiu si de Tudor Ciuhodaru, UDMR ￯ de Attila Korodi si Alexandru Vegh. Minoritatile nationale sunt reprezentate de Oana Manolescu, iar PC de Ioan Moldovan.

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, marti, constituirea Comisiei speciale privind proiectul de lege care reglementeaza inclusiv exploatarea de la Rosia Montana, cu 21 de membri, decizia finala urmand sa fie luata in plen.

Ora 16:54 Parlamentarii PDL refuza sa faca parte din comisie si vor vota impotriva infiintarii comisei

„Referitor la infiintarea Comisiei comune pentru Proiectul Rosia Montana, subiect dezbatut in Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, va comunicam ca Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal nu sustin infiintarea unei astfel de comisii si nu vor desemna niciun membru in Comisia parlamentara privind acest proiect”, informeaza PDL.

Partidul Democrat Liberal aminteste ca a sustinut retragerea acestui proiect de lege care excede prevederile regulamentare si se opune vehement proiectului de lege initiat de Guvernul Romaniei deoarece nu respecta legislatia in vigoare si are foarte multe prevederi contrare Constitutiei.

„Partidul Democrat Liberal nu doreste sa fie partas la procedurile ilegale propuse de USL, de a trimite Parlamentului Romaniei spre solutionare probleme care tin exclusiv de competenta Guvernului Romaniei. Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat Liberal anunta ca nu vor participa la nicio dezbatere parlamentara, daca majoritatea USL va infiinta aceasta comisie”, se mai arata in comunicatul semnat de liderul Grupului PDL, Mircea Toader.

Infiintarea Comisiei, aprobate de Birourile Permanente reunite

Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, in sedinta de marti, constituirea unei comisii parlamentare speciale care va analiza proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, a anuntat senatorul PSD Cristian Dumitrescu. Decizia finala asupra infiintarii comisiei va fi luata in decursul zilei de marti in plenul Parlamentului. Potrivit calendarului propus, comisia ar urma sa inainteze celor doua camere un raport pe aceasta tema pana in jurul datei de 20 octombrie, iar o decizie finala ar urma sa vina in jurul datei de 1 noiembrie.

„S-a stabilit sa propunem plenului si plenul speram sa aprobe urmatoarele termene. Cred ca aceasta sunt foarte importante pentru dumneavoatsra si pt opinia publica. Pana la data de 1 octombrie se vor depune amendamente din partea senatorilor si deputatilor la secretariatul acestei comisii urmand ca pana la data de 20 octombrie sa fie elaborat raportul in asa fel incat la data de 21 octombrie, care este o zi de luni, raportul sa intre in dezbaterea primei camere seziate, respectiv Senatul, urmand ca, dupa ce procedurile vor fi indeplinite, sa speram ca in jurul date de 1 noiembrie acest proiect de lege sa ajunga – adoptat de catre Senat in formula in care va fi adoptat – spre dezbatere Camerei Deputatilor care este camera decizonala”, a explicat Cristian Dumitrescu.

Comisia va avea 21 de membri. Senatorul a precizat liderii grupurilor parlamentare urmeaza sa se reuneasca pentru a prezenta membrii care vor face parte din aceasta comisie. „Aceasta decizie a fost luata, urmeaza ca grupurile parlamentare, in conformitate cu algoritmul politic cunoscut, sa prezinta componenta, membrii care vor face parte aceasta comisie. Liderii de grup se intalnesc acum”, a adaugat Dumitrescu.

Potrivit senatorului, au existat 2 voturi impotriva constituirii comisiei si 2 abtineri.

„Aceasta comisie are o foarte clara necesitate. Este o nevoie de a adauga un plus de dezbatere”, a mai afirmat senatorul social-democrat.

Potrivit Mediafax, Dumitrescu a sustinut ca este posibila „deplasarea Comisiei” speciale la Rosia Montana, existand posibilitatea unor audieri.

De asemenea, lucrarile Comisiei speciale sunt publice, cu exceptia cazurilor in care, prin votul majoritatii membrilor acesteia, se decide altfel.

„Pentru clarificarea unor imprejurari sau stari de fapt la care se refera proiectul (de lege al Guvernului, n.r.), comisia poate sa efectueze deplasari la fata locului, unde isi poate extinde activitatea de informare asupra obiectivelor si scopului proiectului de lege”, mai prevede documentul de infiintare a Comisiei speciale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro