Sari direct la conținut

UPDATE Președintele kazah Nursultan Nazarbaiev demisionează din funcție, dar rămâne în continuare „Părinte al Națiunii”

HotNews.ro
UPDATE Președintele kazah Nursultan Nazarbaiev demisionează din funcție, dar  rămâne în continuare „Părinte al Națiunii”

Președintele kazah Nursultan Nazarbaiev a anunțat marți că demisionează, după aproape 30 de ani în fruntea acestei țări din Asia centrală bogată în hidrocarburi, dar confruntată cu o nemulțumire socială în creștere, scrie AFP.

„Am luat decizia de a renunța la mandatul de președinte”, a declarat Nazarbaiev, 78 de ani, într-o alocuțiune transmisă la televiziuni.

Nazarbaiev va dispune însă de puteri extinse după plecarea de la președinție, grație unei legi votate în 2018 și a statutului său de „Părinte al Națiunii”, care îi garantează imunitate judiciară și un rol influent.

Nursultan Nazarbaiev a preluat conducerea Kazahstanului când țara sa era încă o republică sovietică, în 1989, în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, și și-a menținut puterea după proclamarea independenței, în 1991. Reales în multiple rânduri cu majorități zdrobitoare, nu a desemnat niciodată un succesor.

Acest anunț intervine la mai puțin de o lună după ce Nazarbaiev a demis brusc guvernul, reproșându-i rezultatele economice proaste.

Președintele a promis apoi măsuri sociale în valoare de mai multe miliarde de euro pentru a răspunde nemulțumirii în creștere a populației, la mai puțin de un an de viitoarele alegeri prezidențiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro