UPDATE Scrisoare din Cairo: "Ne temem de un razboi civil"
Mirhane Ahmed are 32 de ani si locuieste in Cairo. De indata ce conexiunea la internet a fost restabilita in capitala Egiptului, a reluat corespondenta pe e-mail si FaceBook. „Multumesc cerului, sunt bine. De cateva nopti insa, nu am dormit de teama sa nu fim jefuiti sau atacati de sabotori. Dar aproape am obtinut ceea ce ne doream. Anii lungi de coruptie sunt pe cale sa se incheie”, povesteste ea pentru HotNews.ro. „Nu ne dorim insa o interventie din partea SUA”, adauga ea, confirmand postari pe twitter ce spun ca „imixtiunea americanilor este rau vazuta in zona”.
„Se pare ca totul a pornit de la un grup de pe facebook care a decis sa demonstreze impotriva regimului, din mai multe motive:
- modificarile aduse Constitutiei;
- faptul ca presedintele Hosni Mubarak isi dorea ca fiul sau sa ii urmeze la conducerea tarii;
- realegerea parlamentarilor corupti in urma alegerilor fraudate.
Protestatarii de pe FaceBook au inceput sa demonstreze pasnic, insa politia a inceput sa traga in ei. Cand nu au mai facut fata multimii crescande de tineri, politistii au disparut.
Au fost intrerupte toate conexiunile de internet si telefonie mobila.
Apoi au inceput jafurile. Oameni pe strada, case, muzee, au fost ucisi oameni, este ceva ingrozitor. Din cauza asta, barbatii din comunitate au format Comitete sociale, plasate in fata caselor pentru a le apara si pentru a ne asigura protectia.
Si armata a inceput sa protejeze oamenii de pe strada, insa raspunsul militarilor la nevoile noastre a venit foarte tarziu. Da, armata a raspuns, dar era deja prea tarziu.
Desigur, nu am mers la serviciu toate zilele astea. Am iesit din casa doar pentru cumparaturi minime din magazinele de langa casa. Vehiculele armatei se afla in zona pentru protectia noastra, iar militarii sunt sprijiniti de oamenii din comunitate. Sursele de hrana s-au redus si vad cum apar monopoluri si preturi mari.
Ce urmeaza? Ciocniri intre gruparile anti si pro-Mubarak!! Sper ca totul sa se termine cat mai curand… Simt ca lucrurile se vor schimba in bine, e doar o chestiune de timp”, mai spune Mirhane.
UPDATE 17:18 „Din ce vad la televizor, lucrurile se inrautatesc. Ne temem de un razboi civil„, ne spune Mirhane. „Din fericire, suntem cu totii acasa, nimeni din familie nu se afla in Tahir. Stam cu totii aici.”
UPDATE 17:35 Nu stim cat timp vom mai avea provizii
„Mai sunt minimarketuri deschise in cartier, altele s-au inchis din lipsa de marfa. Pentru moment, inca se mai gaseste de mancare in zona, in special paine. Daca lucrurile continua insa asa, va fi o catastrofa. Oamenii au facut provizii in ultimele zile, insa cat vor tine? Una, poate doua saptamani…”, mai spune Mirhane.
UPDATE 17:52 Declaratia lui Mukarak a venit prea tarziu
„Raspunsul lui Mubarak la cererile demonstrantilor a venit cu mult prea tarziu. Daca discursul de ieri seara ar fi fost tinut pe 25 ianuarie, ar fi prevenit ceea ce se intampla acum in Egipt. Se pare insa ca isi doreste pentru noi cel mai rau scenariu.”
Manifest pe FaceBook
Mirhane activeaza in cadrul departamentului tehnic al Ministerului egiptean al Turismului. Ne-a transmis si un link, un manifest postat pe FaceBook de catre unul din membrii grupului de protestatari astazi, in primele ore ale acestei zile cand, teoretic, conexiunile internet nu fusesera reluate. (Descarca aici in format pdf)
Finalul manifestului este: „Don’t be naive. It’s time to think politics and not just revolution. True freedom has a price and all of us should be willing to pay it.” („Nu fiti naivi. Este timpul sa facem si politica, nu doar revolutie. Libertatea are un pret pe care toti trebuie sa fim dispusi sa il platim.”)
Despre modificarile aduse in constitutia egipteana, in manifestul postat pe FaceBook se arata ca:
- Marti seara, Hosni Mubarak a declarat ca va cere parlamentului sa modifice articolele 76 si 77 din constitutie. Art. 76 reglementeaza conditiile in care o persoana poate candida la presedintia statului, iar art. 77 prevede ca seful statului deruleaza un mandat de sase ani si poate fi reales intr-un numar nelimitat de mandate. Mubarak nu a mentionat insa nimic despre articolul 88, care reglementeaza desfasurarea procesului electoral in parlament, ceea ce, spun protestatarii, nu ofera nici o garantie ca acesta nu va fi din nou fraudat.