Sari direct la conținut

UPDATE Ședință de Guvern, convocată marți pentru rectificarea bugetară. Surpriza: De 4 ori mai mulți bani la Fondul din care se plătesc bani către primării

HotNews.ro
Florin Citu , Foto: Guvernul Romaniei
Florin Citu , Foto: Guvernul Romaniei

​​Guvernul va avea marți, 7 septembrie, o ședință pentru adoptarea rectificării bugetare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. „Mâine ne vom ocupa în a susține rectificarea bugetară pentru resurse în Educație.”, a spus acesta. Principala surpriză din ultima variantă a proiectului de rectificare este o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat.

  • UPDATE Guvernul a anunțat că ședința va avea loc marți la ora 14:00.

Ministrul Educației, despre agenda Guvernului: Marți rectificare. Vineri: România Educată și reglementarea concursurilor pentru directori în toate școlile

  • „Mâine (n.a marți, 7 septembrie) ne vom ocupa în a susține rectificarea bugetară pentru resurse în Educație. Joi avem Comitet interministerial pentru definitivarea programului de implementare a programului România Educată. Vineri vom avea ședință de Guvern dedicată numai și numai Educației – Hotărârea de Guvern pentru adoptarea programului de implementare a programului România Educată și de asemenea reglementări care să facă posibilă organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori în toate școlile din România pe criterii strict de competență profesională, fără niciun fel de alte criterii.”, a declarat luni, 6 septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii.

HotNews.ro a scris sâmbătă, 4 septembrie, că autoritățile au modificat proiectul rectificării bugetare încă o dată. Conform noului document, bisericile primesc mai mulți bani decât s-a dorit inițial, iar bugetul de Acțiuni generale al Ministerului Finanțelor, deși se diminuează puțin, în interior s-a făcut o realocare foarte mare pentru Fondul de rezervă ce este folosit, de pe vremea PSD, la alocarea de bani către primării pentru diverse proiecte PNDL. Practic, fondul lui Cîțu a ajuns să fie de 4 ori față de cât s-a alocat inițial în bugetul de stat. Pentru a face asta, dacă ne uităm pe nota de fundamentare, premierul taie banii contribuției României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Proiect rectificare bugetara varianta 3 (click pentru a deschide)

Două modificări importante în noua variantă a rectificării

1. Secretariatul General al Guvernului primește acum 98,1 milioane lei (anterior era vorba despre 89,9 milioane lei). De precizat că în nota de fundamentare scrie că din această sumă, 80 de milioane sunt dedicați bisericilor. De precizat că în primele două variante de proiect suma în plus era mai mică: 71,8 milioane lei.

La începutul anului, când s-a realizat bugetul pe 2021, s-au alocat pentru culte 760 milioane lei. Așadar, după rectificare, bugetul pentru biserici urcă la 858 milioane lei.

2. Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale primește 2,897 miliarde lei. În cea de-a doua varianta a proiectului rectificării primea 2,905 miliarde lei. Privind mai în spate, în prima varianta avea peste 3 miliarde.

Pentru ce se alocă cele 2,897 miliarde lei în plus?

• 15 milioane sunt subvenții.

• 1,895 milioane sunt pentru Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului. De precizat că inițial se alocau 800 milioane lei aici. Din acest fond se alocă, în general, bani către primării.

• Se scad 12,9 milioane lei – fond de premiere pentru loteria bonurilor fiscale.

• Se adaugă 1 miliard pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Fondul de rezervă este gestionat ca pe vremea PSD. Nu o spunem noi, ci reiese din rapoartele Consiliului Fiscal. Fondul de rezervă ar fi trebuit să fie pentru urgențe. Totuși, acesta a fost transformat de pe vremea PSD într-un vehicul prin care banii sunt mai greu de urmărit. O parte importantă din bani au mers, istoric vorbind, către primării. Mai exact către proiecte PNDL, deși ar fi trebuit să se fi alocat bani prin proiectul de buget.

Aceste cheltuieli nu erau neprevăzute. E greu de crezut că nu se știa, de exemplu, ce investiții vor face autoritățile locale la PNDL când s-a realizat inițial bugetul de stat.

Așadar, în contextul alegerilor din PNL, acum s-a majorat această sumă.

Cu alte cuvinte, Fondul lui Cîțu crește de la 597 milioane lei (cât s-a alocat prin bugetul de stat), la aproape 2,5 miliarde lei după rectificare. Adică va fi de 4 ori mai mare decât la începutul anului.

De unde s-a tăiat pentru a se aloca suma asta uriașă la Fondul de rezervă

Așadar, pentru asta ne uităm la varianta 1 a proiectului rectificării. Analizând documentul, nu se mai alocă bani în plus pentru Contribuția României la bugetul UE și pentru transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Așadar, se iau din banii pentru UE și pentru firme, mai exact pentru ajutoarele de stat.

Cum arată alocările (rectificarea) pe celelalte instituții în varianta actuală

*în paranteze sunt modificările față de varianta inițială. În cel de-al treilea document obținut de HotNews.ro, comparativ cu al doilea, nu apar alte noutăți în afară de cele două de mai sus: SGG și Acțiuni generale

Administrația Prezidențială primește la fel 12,4 milioane lei

Consiliul Concurenței primește acum 2 milioane lei (anterior se dorea 1,5 milioane lei)

Ministerul Dezvoltării primește acum 2,39 miliarde lei (anterior era vorba de 2,24 miliarde lei). A crescut suma pentru că s-au alocat locuințelor sociale.

Ministerul Finanțelor +168,8 milioane lei

Ministerul Justiției +13 milioane lei

Ministerul Afacerilor Interne + 29 milioane lei

Ministerul Tineretului și Sportului primește acum 51,1 milioane lei (anterior se dădeau 23,1 milioane lei)

Ministerul Agriculturii +150 milioane lei

Ministerul Mediului +533,8 milioane lei

Ministerul Transporturilor primește acum 660,6 milioane lei (anterior primea 625,6 milioane lei). Banii în plus ar fi pentru Metrorex.

Ministerul Educației +210 milioane lei

Ministerul Sănătății +3,72 miliarde lei

Ministerul Culturii +12,3 milioane lei

Ministerul Public primește acum 18,8 milioane lei (anterior suma era de 4,3 milioane lei)

Agenția Națională de Integritate +8,75 milioane lei

SRI +116,9 milioane lei

SIE +17,2 milioane lei

STS +41,1 milioane lei

Ministerul Economiei +40,6 milioane lei

Ministerul Energiei +650,5 milioane lei

Academia Română +22,5 milioane lei

ANSVSA +134,1 milioane lei

Societatea Română de Radiodifuziune +20 milioane lei

TVR +13 milioane lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene +760,7 milioane lei

Autoritatea Electorală Permanentă primește acum 1,75 milioane lei (anterior era vorba despre 101,7 milioane lei). Practic au decis să nu mai subvenționeze cu 100 de milioane partidele politice.

Scăderi

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: -2,781 miliarde lei, per sold. Se propune diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 3,319 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii și majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de 547,1 milioane lei.

Curtea de Conturi pierde 10 milioane lei

Senatul pierde 1,9 milioane lei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro