Sari direct la conținut

UPDATE Sindile și Cucoș, șefii Jandarmeriei Române, informați de procurori că sunt cercetați în dosarul mitingului din 10 august / Șeful Jandarmeriei București a venit și el la Parchet

HotNews.ro
Proteste, Foto: Captura video
Proteste, Foto: Captura video

Şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din Ministerul de Interne au fost citaţi, vineri, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au calitatea de suspect în dosarul privind protestul din 10 august, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres. Este vorba de fostul și de actualul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș și Cătălin Sindile, de coordonatorul intervenției din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan, precum și de secretarul de stat din MAI Mihai Dan Chirică.

UPDATE 12.07 Procurorii i-au transmis lui Cucoș că este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. (Agerpres)

UPDATE 11.52Laurenţiu Cazan, director Jandarmeriei Bucureşti, s-a prezentat vineri la Parchet, surse judiciare declarând că el urmează să fie pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. (Mediafax)

UPDATE 11.02 Actualul șef al Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a anunțat, după ce a ieșit de la Parchet, că i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect la complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul protestului din 10 august.

Adjunctul lui Sindile, Sebastian Cucoş, s-a prezentat și el, vineri dimineață, la Parchet. Cucoş şi-a făcut loc cu greu printre cei aproximativ 20 de protestatari aflaţi lângă Parchet, care i-au reproşat acţiunile din Piaţa Victorie, unii dintre ei strigând „Criminalule!” şi „Demisia!”, potrivit Agerpres.

La faţa locului se află un dispozitiv de jandarmi, care încearcă să menţină ordinea. De altfel, jandarmii au încercat să îl ridice pe unul dintre protestatari, însă au renunţat după ce lucrurile s-au mai calmat.

UPDATE 09.50 Sindile a venit la întâlnirea cu procurorii, însă nu a vrut să dea declarații reporterilor: ”După ce revin, vă dau explicații”. La intrarea în Parchet erau și câțiva protestatari, care i-au strigat lui Sindile: ”La pușcărie! Acolo îți este locul!”.

–––––-

Conform surselor citate de Agerpres, aceştia ar fi cercetaţi pentru mai multe infracţiuni în legătură cu intervenţia jandarmilor. Aceleaşi surse au menţionat că primul care se va prezenta este colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, au mai fost chemaţi: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cercetat pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

La Parchet a fost citat şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro