Sari direct la conținut

UPDATE Un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferat în străinătate. Supraviețuitor din Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat / Tânărul va fi transferat luni la Viena

HotNews.ro
UPDATE Un tânăr cu arsuri pe 70% din suprafața corpului așteaptă de două zile să fie transferat în străinătate. Supraviețuitor din Colectiv: Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat / Tânărul va fi transferat luni la Viena

Un tânăr de 20 de ani cu arsuri pe 70 la sută din suprafața corpului internat la Spitalul Universitar așteaptă de vineri transferul la o clinică din Belgia, procedură întârziată din cauza birocrației, a semnalat Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv. „Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat”, spune el. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătar susține că tânărul va fi transferat imediat ce își va da acceptul spitalul din Belgia la care au fost trimise documentele.

UPDATE: Tânărul de 20 de ani urmează să fie transferat luni dimineață la Viena, la Spitalul AKH, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Ministerului Sănătății.

Situația a fost semnalată de către Mihai Grecea pe pagina sa de Facebook, unde scrie că la Spitalul Universitar din Capitală se află de vineri un pacient tânăr cu arsuri grave, în urma electrocutării, pe 70% din suprafața corporală.

El spune că pacientul are 20 de ani și, deși e politraumatizat, are șanse să scape dacă ministrul Sănătății și secretarii de stat vor demara transferul în străinătate.

„NU la Bolnița Arșilor de pe Calea Griviței! Au baza legală – OMS 476/2017 și realitatea din spitalele de la noi arată clar ca șansa sa la viață este transferul în strainătate urgent. Protocoalele de tratament al pacientilor cu arsuri arată că un pacient ars are 48 de ore fereastra de oportunitate pentru transfer interspitalicesc. Dar la Ministerul Bolii e vacanță, toată lumea plecată, belferie maximă. Astăzi erau la COSU (Centrul operativ pentru situații de urgență) 6 cazuri de pacienți critici cu recomandare fermă de transfer în străinătate iar Ministerul nu aproba nimic”, a scris Mihai Grecea.

El spune că, deși anul trecut a ajuns la un acord cu Ministerul Sănătății, după un an de parlamentări, și a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienților cu arsuri grave care nu pot fi tratați în România, ordinul de ministru aprobat de Sorina Pintea nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru ca nu a avut și restul de semnaturi de pe traseul de avizare.

„A picat guvernul, a picat si OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat. Suntem exact in situatia de la Colectiv în privinta transferurilor arsilor. Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat. Domnilor de la Ministerul Sănătății, acționați odată? În afară de combinații politicianisto-mafiotice vă ocupați si de probleme importante pentru sănătatea publică? În noaptea asta tânărul ar trebui să ajungă într-un centru de arși. Nu avem în țară, vă repet. Recitiți și OMS 476/2017 dacă sunteți incompetenți. Hai cu Spitalul Reine Astrid din Bruxelles, hai cu Spitalul de Arsi de la Charleroi! Miscati ceva! Dati telefoane, cautati loc în centru de arsi pentru acest tânăr de 20 de ani cu sanse reale!”, a mai scris Grecea pe Facebook.

În replică, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătar spune că tânărul va fi transferat imediat ce își va da acceptul spitalul din Belgia la care au fost trimise documentele.

„În momentul în care am discutat aseară și cu clinicile din Belgia am decis împreună cu Raed Arafat transferul în Belgia, deși găsisem un loc la Spitalul de Arși. (…) Spitalele din Belgia ne-au cerut informații suplimentare (…) Cum vine răspunsul din Belgia, pacientul poate pleca în Belgia”, a declarat la Digi 24 secretarul de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro