UPDATE Vaccinarea în România: A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca / Anunțul autorităților privind programările
- Redactia Hotnews
Autoritățile care gestionează campanie de vaccinare anti-COVID în România au anunțat luni că s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Reamintim că limita de vârstă pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca era de 55 de ani.
În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, ale Ministerului Sănătății și ale Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, a anunțat CNCAV.
Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.
Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.
Pe platformă se pot face programări la vaccinare după eliminarea restricției de vârstă
Luni seară, Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat că pe platforma electronică se pot realiza programări pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminării restricției de vârstă. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârste de peste 18 ani care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa adoua, respectiv persoanele cu boli cronice și persoanele cu dizabilități.
Modalitățile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparținători sau prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.
În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca a fost recomandată până acum pentru grupa de vârstă 18-55 de ani. Mai multe țări europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia și Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.
Vaccinul AstraZeneca – aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în 29 ianuarie – este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România și este singurul care funcționează pe bază de vector viral. În România, vaccinarea cu serul AstraZeneca a început în 15 februarie, vaccinul fiind folosit pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice și a angajaților din categorii considerate esențiale. Potrivit CNCAV, până acum au fost vaccinate cu vaccinul AstraZeneca 187.294 de persoane. Au fost înregistrate 32 de reacţii adverse tip local şi 1.956 tip general. România a primit până acum 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.
Descriere și mecanism de acțiune
Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.
Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.
Vaccinul AstraZeneca este al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Primele două vaccinuri – Pfizer/BioNTech și Moderna – funcționează pe bază de ARN mesager.
- Consultă aici caracteristicile vaccinului AstraZeneca
CITEȘTE ȘI: