Sari direct la conținut

UPDATE VIDEO Proteste ample în Kazahstan după decizia guvernului de a ridica plafonul preţurilor la gaz / Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranților

HotNews.ro
Proteste in Kazahstan, Foto: Hotnews
Proteste in Kazahstan, Foto: Hotnews

Proteste ample au izbucnit marţi în mai multe oraşe din Kazahstan după ce guvernul a ridicat plafonul preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL) şi costul acestei extrem de populare alternative la benzină a crescut, transmit agenţiile Reuters şi France Presse.

UPDATE 21.30 Poliția a folosit, marți seară, gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții

Poliția din Kazahstan a folosit marți grenade paralizante și gaze lacrimogene pentru a dispersa o demonstrație împotriva creșterii prețurilor la gaze, care a reunit câteva mii de oameni în Almaty, capitala economică a țării din Asia Centrală. Doi jurnaliști AFP, care au văzut violențele poliției, au numărat cel puțin 5.000 de oameni pentru acest protest, într-o țară în care acest tip de adunare este rară.

  • La manifestaţii au luat parte zeci de mii de persoane.
  • Protestele au început pe 2 ianuarie
  • Preţul GPL fusese reglementat, dar oficialităţile au argumentat că preţurile scăzute în mod artificial fac ca producţia de GPL să nu mai fie fezabilă.
  • Khazakstan, cea mai mare economie din Asia Centrală și obișnuită în trecut cu rate de creștere de două cifre, suferă de scăderea prețului petrolului și de criza economică din Rusia, care a dus la devalorizarea monedei kazahe și a dus la o inflație ridicată.

Protestele publice sunt rare – şi ilegale dacă organizatorii lor nu prezintă în prealabil o notificare – în fosta republică sovietică, unde parlamentul este lipsit de opoziţie, citează Agerpres.

La manifestaţii au luat parte zeci de mii de persoane. Protestele au început pe 2 ianuarie – după ce în ajun plafonul preţurilor GPL fusese ridicat – în oraşul Zhanaozen, din provincia sud-vestică Mangystau, riverană Mării Caspice şi foarte bogată în hidrocarburi.

Probleme economice tot mai mari pentru Kazahstan / Poziția președintelui Tokaev

În 2011, în această provincie cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.

Preţul GPL fusese reglementat, dar oficialităţile au argumentat că preţurile scăzute în mod artificial fac ca producţia de GPL să nu mai fie fezabilă.

Preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev a anunţat marţi, pe Twitter, că o comisie guvernamentală a început să lucreze la Aktau, reşedinţa provinciei Mangystau, şi va găsi o soluţie ”în interesul stabilităţii ţării”.

El le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de responsabilitate şi de dorinţă de a dialoga cu autorităţile.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai mortale tulburări care a zguduit Kazahstanul de la independența sa de URSS în 1991. În 2011, cel puțin 14 muncitori dintr-un site petrolier au fost uciși când poliția a reprimat un protest împotriva condițiilor de muncă și a salariilor.

Regiunea Mangystau, unde se află orașul Janaozen, depinde de GNL ca principală sursă de combustibil pentru mașini și orice creștere a prețului acestuia duce la cea a produselor alimentare, deja în creștere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Tokayev, aflat la putere din 2019, a fost ales drept succesor de liderul istoric Nursultan Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul timp de treizeci de ani din 1989 și își păstrează influența.

Khazakstan, cea mai mare economie din Asia Centrală și obișnuită în trecut cu rate de creștere de două cifre, suferă de scăderea prețului petrolului și de criza economică din Rusia, care a dus la devalorizarea monedei kazahe și a dus la o inflație ridicată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro