Sari direct la conținut

Urmarirea penala a parlamentarilor-ministri ajunge la Camera si Senat

HotNews.ro

Ministerul public este obligat sa sesizeze Camera Deptuatilor sau Senatul in cazul ministrilor-parlamentari si presedintele in cazul ministrilor. Motivarea Curtii Constitutionale este clara din acest punct de vedere si precizeaza ca niciuna dintre aceste autoritati nu poate fi sesizata „preferential sau aleatoriu”. Dupa cum a declarat pentru HotNews.ro Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, procurorii vor sesiza in cel mai scurt timp Camera si Senatul. Potrivit regulamentului dezbaterea sesizarii ar putea fi aminata cel putin pina dupa alegerile locale.

Judecatorii Curtii sustin ca Parchetul nu poate sesiza „preferential sau aleatoriu” una din cele trei autoritati, Camera Deputatilor, Senat si Presedinte, pentru a cere aviz de urmarire penala a ministrilor- parlamentari.

In motivare se precizeaza clar careia dintre autoritati trebuie sa se adrese Parchetul.

1. Camera Deputatilor sau Senatul- pentru actualii sau fostii ministri (prim-ministru, ministru de stat, ministru, ministru delegat, dupa caz) care la data sesizarii au si calitatea de senator sau deputat.

2. Presedintele Romaniei-pentru actualii sau fostii membrii ai Guvernului care la data sesizarii nu au calitatea de senator sau deputat.

Motivarea Curtii mai spune ca decizia se aplica si pentru dosarele in curs, cu alte cuvinte, nu actioneaza doar pentru viitor, asa cum se precizeaza in Constitutie.

In acest fel, motivarea nu tine cont de opiniile exprimate de presedintele Curtii, judecatorul Ioan Vida, care spunea acum circa o luna ca deciziile actioneaza doar pentru viitor si ca pentru dosarele celor patru ministri-parlamentari nu este necesar si avizul camerei din care acestia fac parte.

Acum citeva zile, Inalta Curte de Casatie si Justie retrimitea procurorilor DNA dosarul Zambaccian 1, in care este inculpat Adrian Nastase, ocazie in care purtatorul de cuvint al DNA, Livia Saplacan, a declarat ca imediat ce va fi primita motivarea va fi sesizata Camera Deputatilor.

„Cind primim dosarul si motivarea deciziei vom sesiza Camera Deputatilor si Senatul pentru a cere aviz de urmarire penala”, preciza Livia Saplacan pentru HotNews.ro, adaugind ca acest lucru este valabil si pentru cele patru dosare ale ministrilor- parlamentari.

Cu alte cuvinte, este de asteptat ca saptamina viitoare Senatul si Camera sa fie sesizate cu o cerere de urmarire penala pentru Paul Pacuraru, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Codrut Seres.

Acest lucru nu inseamna insa ca Parlamentul este obligat sa ia in discutie imediat sesizarea.

Articolul 150 din Regulament, spune ca „daca ministrul are si calitatea de senator, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, care va elabora in cel mai scurt timp un raport pe care il inainteaza Senatului”. Raportul comisiei, spune respectivul articol, se inscrie „cu prioritate pe ordinea de zi”.

Faptul ca nu se da un termen, lasa la latitudinea parlamentarilor stabilirea ordinii „prioritatii”. Cum in maximum doua saptamini parlamentarii isi iau vacanta pentru campanie, este putin probabil ca dezbarea sa aiba loc inaintea alegerilor locale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro