Sari direct la conținut

„Urmează zile mai bune” pentru Ucraina, afirmă un senator american, conform căruia că Zelenski trebuie „să se schimbe fundamental sau să plece” de la conducerea țării

HotNews.ro
„Urmează zile mai bune” pentru Ucraina, afirmă un senator american, conform căruia că Zelenski trebuie „să se schimbe fundamental sau să plece” de la conducerea țării
Senatorul american Lindsey Graham discută cu presa după întâlnirea tensionată de la Casa Albă dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Washington, DC, 28 februarie 2025. FOTO: Carol Guzy/ZUMA Press Wire/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Senatorul republican Lindsey Graham, care reprezintă statul Carolina de Sud, a scris marți, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, postând şi un emoticon cu degetul mare în sus, că „urmează zile mai bune” pentru Ucraina, ca răspuns la postarea președintelui Volodimir Zelenski în care acesta a reiterat angajamentul țării sale pentru pace, scrie CNN.

Graham catalogase întâlnirea din Biroul Oval, de vinerea trecută, dintre președintele american Donald Trump și Volodimir Zelenski, drept un „dezastru absolut, total” și l-a criticat pe președintele ucrainean, în ciuda faptului că înainte a fost un susținător ferm al Kievului în războiul împotriva Rusiei.

„Zelenski va trebui fie să se schimbe fundamental, fie să plece. Nu pot să cred că majoritatea americanilor, după ceea ce au văzut astăzi, ar dori să fie parteneri cu Zelenski. Ucraina este un aliat important, care a luptat precum tigrii. Nu vreau ca (președintele rus Vladimir) Putin să câștige, vreau să vă ajut să vă antrenați, dar este greu să ajuți oameni care par incapabili să realizeze momentul în care se află”, a afirmat Graham vineri.

Un alt senator republican, Thom Tillis, purtând o insignă cu Ucraina pe costum, le-a spus reporterilor marți că a fost „bucuros să audă” despre postarea anterioară a lui Zelenski în care liderul ucrainean a anunțat că este dispus să semneze cu SUA acordul privind mineralele rare.

„Aștept cu nerăbdare o discuție bună care să ajungă la un rezultat reciproc avantajos pentru noi, dar cred că trebuie să fie, cel puțin, un impuls (pentru Ucraina) și o pierdere pentru Vladimir Putin. Acesta nu poate fi un scenariu în care Putin câștigă, punct”, a declarat Tillis.

Senatorul a mai spus că lui Zelenski ar trebui să i se acorde o anumită „înțelegere” atunci când vine vorba de schimbul tensionat de vineri, din Biroul Oval cu președintele Donald Trump.

„Am încercat să-mi dau seama cum să mă simt dacă aș fi șeful de stat al unei țări care a experimentat uciderea sistematică, violul, răpirea și torturarea a zeci de mii de oameni și, de fapt, cred că unui om aflat sub această presiune ar trebui să i se acorde un pic de libertate atunci când vine vorba de exprimarea frustrării”, a spus Tillis.

Zelenski, sfătuit de Graham să „nu muşte momeala”

Senatorul Graham se întâlnise cu Zelenski înainte ca acesta să vină la Casa Albă şi le-a mărturisit reporterilor că l-a sfătuit pe preşedintele ucrainean: „Nu muşca momeala” şi „Vorbeşte despre aspectele pozitive”.

Acum, „nu ştiu dacă am mai putea face vreodată afaceri cu Zelenski”, a declarat Graham vineri, când a sugerat chiar că liderul de la Kiev ar trebui să demisioneze.

Volodimir Zelenski a transmis marţi că regretă conflictul extraordinar de săptămâna trecută din Biroul Oval cu Donald Trump şi că doreşte să „îndrepte lucrurile”, adăugând că Ucraina este pregătită să se aşeze la masa negocierilor cât mai curând posibil.

Într-o declaraţie elogioasă emisă marți, la o zi după ce Trump a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, Zelenski a spus că este gata să semneze acordul care să ofere Statelor Unite acces la mineralele rare ucrainene, un document pe care l-a lăsat pe masă atunci când a renunţat la vizita de la Washington după cearta din Biroul Oval cu Trump, notează News.ro.

Declaraţia lui Zelenski a avut în mod clar scopul de a sublinia recunoştinţa Kievului în contextul consecinţelor confruntării explozive de la Casa Albă de vineri, în timpul căreia Trump şi vicepreşedintele JD Vance au ridicat tonul la Zelenski şi i-au reproşat că nu apreciază suficient sprijinul SUA şi eforturile lor de a pune capăt războiului.

Secretarul de stat american Marco Rubio declarase ulterior că Zelenski ar trebui să-şi ceară scuze.

„Apreciem cu adevărat cât de mult a făcut America pentru a ajuta Ucraina să-şi menţină suveranitatea şi independenţa”, a scris Zelenski, marţi, pe X.

„Întâlnirea noastră de vineri de la Washington, de la Casa Albă, nu a decurs aşa cum ar fi trebuit să fie. Este regretabil că s-a întâmplat în acest fel. Este timpul să îndreptăm lucrurile”, a adăugat liderul ucrainean.

Zelenski a schiţat şi o cale către un acord de pace, despre care a spus că ar putea începe cu eliberarea prizonierilor şi oprirea atacurilor aeriene şi maritime, dacă Rusia face acelaşi lucru.

„Apoi dorim să trecem foarte repede prin toate etapele următoare şi să colaborăm cu SUA pentru a conveni asupra unui acord final puternic”, a dat asigurări președintele ucrainean.

Declarația lui Zelenski de marţi – prin care vrea să îndrepte lucrurile cu Washingtonul – a intervenit, de asemenea, cu câteva ore înainte ca Donald Trump să se adreseze pentru prima oară Congresului în actualul mandat, un discurs în care republicanul a promis că va anunţa „lucruri mari” şi după ce luni Casa Albă a anunţat că suspendă ajutorul militar pentru Kiev.

Kremlinul, la rândul său, a afirmat marţi că tăierea ajutorului militar pentru Ucraina a fost cel mai bun pas posibil spre pace, deşi încă aşteaptă să fie confirmată mişcarea lui Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro