Sari direct la conținut

Ursul romanesc joaca hora la Stuttgart

HotNews.ro

A coborat din padure, s-a lasat fotografiat, a mancat din mana turistilor. Si mai flamand, a urcat pana la etajul trei al unui bloc din Brasov. Tudor Gheorghe si-a rupt mai demult coardele cobzei, in cantec-protest despre cum „danseaza ursul romanesc”, plimbat cu belciuge in nas, pe la targuri.

Ursul brun romanesc e un brand de tara, un haiduc refugiat in Carpatii nostri. Nemtii l-au impuscat fara mila pe „ursul-imigrant”, ratacit din Alpii italieni in padurile bavareze, in 2006. Acum, il readuc sub forma de ghips colorat, la Stuttgart, intru ideea infratirii popoarelor.

Ursul bland si generos

Incepand cu 9 iulie, Stuttgartul e gazda expozitiei United Buddy Bears. 140 de ursi, inalti de 2 metri si vopsiti in culorile nationale, stau „mana in mana” in parcul central Schlossplatz si isi saluta vizitatorii. Inaugurarea oficiala a expozitiei a fost facuta de primarul Stuttgartului Dr. Schuster, in prezenta a multi oficiali locali, reprezentanti de firme si mii de trecatori curiosi.

Mesajul „horei ursilor”, tocmai incheiate la Varsovia si reincepute la Stuttgart, este „toleranta si intelegere intre popoare”. „Trebuie sa ne cunoastem mai bine, ca sa ne intelegem mai bine, sa avem mai multa incredere unii in altii si astfel, sa convietuim mai bine” suna motto-ul expozitiei itinerante, in al 6-lea an de turneu. Expozitia are si un scop activ, caritabil.

„Prin donatii, sponsorizari si licitatii ale ursilor, s-au adunat pana acum 1.428.000 de euro, care au fost donati UNICEF si altor organizatii cu scop caritabil, pentru copii” se spune in comunicatul de presa al Buddy Baer Berlin Gmbh.

Ursul rrromanesc

Zeci de mii de vizitatori se perinda zilnic pe langa UBB-isti. Intre ei sta falnic si tricolorul urs romanesc, in opinci, cu spice, maci si floarea-soarelui pe burtica satula. Din inima mare si rosie, ii zboara spre zari un porumbel al pacii.

La Stuttgart, ursul romanesc sta intre Ruanda si Federatia Rusa (Russische Foederation). Ordinea amplasamentului este cea alfabetica, insa dupa cum se scrie numele tarilor participante, in limba tarii care organizeaza expozitia. Oare se simte bine acolo Mos Martin? Cred ca minunat, caci vecinii si toti ceilalti ursuleti par prietenosi, la Stuttgart e soare, cald si plin de buddy-baer fani.

8.000 de euro costa un buddy-bear si „expozitia itineranta intentioneaza sa ajunga, in 2009 sau 2010, si la Bucuresti”, ne-a spus Mariana Recker, de la Consulatul Onorific al Romaniei din Stuttgart. La Brasov, cred eu, ar fi inutil, caci acolo oameni si ursi convietuiesc ciudat de armonic, intr-un univers de care Europa a uitat demult.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro