Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen denunță „tacticile hibride” ale Rusiei, în prima sa reacție la rezultatul referendumului din Republica Moldova

HotNews.ro
Ursula von der Leyen denunță „tacticile hibride” ale Rusiei, în prima sa reacție la rezultatul referendumului din Republica Moldova
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (dreapta), o întâmpină pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la sediul Președinției din Chișinău, 10 octombrie 2024. Sursa foto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Republica Moldova a demonstrat că doreşte un „viitor european”, a declarat luni șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o primă reacţie la rezultatele referendumului desfăşurat duminică şi în care o uşoară majoritate a moldovenilor a votat în favoarea aderării la UE, scriu agențiile Reuters şi EFE.

„În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a afirmat Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, potrivit Agerpres.

De asemenea, șefa Executivului comunitar a felicitat-o pe preşedinta Maia Sandu pentru victoria acesteia în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Peste 750.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în favoarea aderării ţării la Uniunea Europeană la referendumul pentru modificarea Constituţiei, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după finalizarea numărării voturilor din cele 2.219 secţii.

Informaţiile publicate de CEC arată că la referendum au participat 1.488.874 alegători, dintre care 751.235, respectiv 50,46%, au răspuns cu „Da” la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În acelaşi timp, 737.639 de cetăţeni moldoveni, reprezentând 49,54%, au votat împotriva aderării ţării la Uniunea Europeană.

Pentru validarea referendumului era nevoie de prezenţa la urne a cel puţin o treime dintre alegători. Prin urmare, referendumul a fost validat de Comisia Electorală Centrală.

Concomitent, la alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică, Maia Sandu a câştigat cu 42,45% din voturi în faţa principalului său rival, prorusul Alexandr Stoianoglo, care a obţinut 25,98% din sufragii, iar cei doi se vor înfrunta în turul al doilea, pe data de 3 noiembrie.

Și preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru faptul că „leadershipul şi curajul său au schimbat cursul istoriei”.

„Ne vom scrie viitorul împreună”, i-a transmis Roberta Metsola preşedintei de la Chişinău, pe aceeaşi reţea de socializare.

Comisia Europeană a afirmat luni că alegerile prezidenţiale desfăşurate simultan cu referendumul în Republica Moldova au avut loc într-un context de interferenţe şi intimidare „fără precedent” din partea Rusiei şi a susţinătorilor săi pentru destabilizarea procesului democratic.

Ingerința, potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, nu s-a produs doar „în zilele şi săptămânile care au precedat alegerile”, ci a reprezentat o campanie care a început după lansarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro