USR preia președinția Comisiei de Învățământ din Senat. Cine sunt cei 17 membri cu rol decizional în legile Educației
Adelina Dobra, senator USR aflat la primul mandat în Parlament, devine președinta Comisiei pentru Educație, Știință și Inovație a Senatului României. Comisia este formată din 17 membri, care vor avea rol decizional în modificările care privesc organizarea sistemului național de învățământ, relatează Edupedu.ro.
Adelina Dobra devine prima președintă a acestei comisii din partea USR, până acum având această funcție foștii miniștri ai Educației Monica Anisie (PNL) și Liviu Marian Pop (PSD). În acest nou mandat, Comisiei de Învățământ i se adaugă componenta de „Știință și Inovare”.
Noua președintă a acestei comisii va avea în subordine 17 membri: 5 de la PSD, 4 de la USR, 3 de la PNL, 2 de la AUR și câte unul de la S.O.S. România, UDMR și POT.
Cine face parte din noua Comisie de Învățământ
Adelina Dobre, președintă și senatoare din partea USR, are 34 de ani și este senatoare de Dâmbovița. Ea este de profesie economist, obținând diploma de licență în management și administrarea afacerilor, la ASE București. Este fostă consilieră parlamentară în mandatul 2020-2024.
Dan Cașcaval, vicepreședinte și senator de Iași din partea PSD, este rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. El are 60 de ani și a deținut funcția de președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor, în timpul mandatului de ministru al lui Sorin Cîmpeanu. În timpul campaniei pentru această funcție, DNA a demarat o anchetă pentru abuz în serviciu condusă de Cașcaval la Universitatea Tehnică din Iași. Potrivit Edupedu.ro ar fi fost vorba despre peste 100 de paznici care acuzau că au fost pontați în fals pentru a nu le fi acordate sporuri.
Gheorghe Ioan Bota, secretar și senator de Bihor din partea PNL, a fost primar în comuna Rieni, timp de 16 ani. Profesor de matematică, de profesie, Bota a vorbit în trecut despre necesitatea unei reforme reale în educație și a criticat eliminarea tezelor, motivând că școala are evaluări din ce în ce mai slabe.
Monica Anisie, membră și senatoare de București din partea PNL, este la al doilea mandat de parlamentar. Fosta ministră a Educației (2019 – 2020) este profesoară de Limba română la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București și a ocupat mai multe funcții politice în aria educației, pe lângă cea de ministră: președinta Comisiei de Învățământ (2020 – 2024), secretară de stat responsabilă cu învățământul preuniversitar în Ministerul Educației în Guvernul Cioloș, inspector școlar general adjunct la Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), consilier al Educației al președintelui Iohannis (2017), conform sursei citate.
Andra Bică, membră și senatoare de Vâlcea din partea PSD, este profesoară de educație antreprenorială la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. A fost directoare a Casei Corpului Didactic Vâlcea și inspector școlar general în județul Vâlcea între 2015 și 2020. În 2020, a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea. La 32 de ani, în 2015, a fost cel mai tânăr inspector școlar general din România.
Ionel Carp, membru și senator de Tulcea din partea S.O.S. România, se află la primul mandat în Parlament și este teolog, de profesie, conform focuspress.ro, citat de Edupedu.ro. În legislatura 2024-2028, este președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat.
Sorin Cîmpeanu, membru și senator de București din partea PNL, se află la al treilea mandat de parlamentar și este rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației în două perioade: decembrie 2020 – septembrie 2022 (în guvernele Cîțu și Ciucă) și decembrie 2014 – noiembrie 2015 (în Guvernul Ponta). A demisionat în septembrie 2022 în urma unui scandal de plagiat, după ce a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, criticate de specialiști, în special din cauza prevederilor privind amnistierea plagiatorilor și examenul doar la colegiile naționale.
Irineu Dârău, membru și senator din partea USR, se află la al doilea mandat de parlamentar. A fost membru în Comisia de Învățământ și secretar al acesteia în primii doi ani de mandat. Are 38 de ani și este informatician, de profesie.
Ágota Kondor, membră și senatoare din partea UDMR, este consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna. Ea este profesoară de religie, de profesie, și are o experiență de 30 de ani la catedră.
Cătălin Emil Mîndru, membru și senator din partea USR, a fost viceprimar al orașului Vaslui și actual consilier local în mandatul 2024-2028. De profesie învățător la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, este licențiat în Pedagogie.
Mircea Cristian Nicula, membru și senator din partea PSD, a fost inspector școlar general la ISJ Bistrița-Năsăud, funcție pe care a ocupat-o politic, nu prin concurs. În octombrie 2024, a demisionat din funcția de inspector școlar general și a fost numit viceprimar al orașului Beclean. De-a lungul carierei, a fost și manager de proiecte, expert în accesarea de fonduri europene, evaluator de proiecte și formator, conform presei locale, citată de Edupedu.ro.
Ștefan Pălărie, membru și senator din partea USR, este la al doilea mandat de parlamentar și la al doilea mandat de membru în Comisia de Învățământ. A lucrat în resurse umane în mai multe companii multinaționale, iar ulterior s-a specializat în training și consultanță, fiind implicat în proiecte de transformare organizațională în domenii precum telecomunicații, servicii bancare și petrol și gaze naturale. Din anul școlar precedent, este profesor suplinitor de informatică la un liceu din apropierea Bucureștiului.
Luminița Păucean-Fernandes, membră și senatoare de Sibiu din partea AUR, este fostă candidată la alegerile europarlamentară din vara trecută. Luminița Păucean nu a declarat niciun venit în declarația de avere depusă pentru scrutin, iar în declarația de interese este trecută administrator la SC Vilum SRL.
Ovidiu Puiu, membru și senator de Argeș din partea PSD, se află la al doilea mandat și fost membru al Comisiei de Învățământ. Este rectorul Universității “Constantin Brâncoveanu” din Pitești.
Victoria Stoiciu, membră și senatoare din partea PSD, este vicepreședintă PSD și fostă consilieră de stat în cadrul Cancelariei Premierului. Este licențiată a SNSPA, unde a urmat și studii post-universitare. A obținut un doctorat la Univeristatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Studii Europene.
Gheorghe Vela, membru și senator din partea POT, este avocat, susținător al interzicerii avortului și antivaccinist. A devenit cunoscut în perioada pandemiei când a atacat în instanță ordinul de carantinare aplicat pentru o parte din Timișoara și localitățile învecinate, menționând că are șapte copii în cererea de suspendare a actului normativ. În acea perioadă, a participat la mai multe proteste, unde a afirmat că are un copil vătămat pe viață din cauza vaccinurilor.
Virgiliu George Vlăescu, membru și senator din partea AUR, se auto-intitulează „fost vicepreședinte al Institutului de Bioetică” și biofizician, având un doctorat în bioetică. În perioada campaniei electorale, cu doar o săptămână înainte de alegerile parlamentare, a susținut la Brașov conferința „Cauzele spirituale și psihice ale bolilor”, organizată de Arhiepiscopia Sibiului. În declarația sa de interese, Vlăescu menționează că deține 50% din firma Ortodoxpress SRL, editură unde a publicat cărți precum „Efectele televiziunii asupra minții umane” și „Fața nevăzută a homosexualității”.