Sari direct la conținut

USR spune că a depus în Parlament un proiect pentru revocarea lui Toni Greblă din funcția de șef AEP, dar PSD şi PNL au refuzat să-l discute în BPR

HotNews.ro
Toni Grebla, presedinte AEP, Foto: Inquam Photos / George Călin
Toni Grebla, presedinte AEP, Foto: Inquam Photos / George Călin

USR a anunțat că a depus în Parlament un proiect de hotărâre pentru revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru că „forţează închiderea” scrutinului din 9 iunie „fără a ţine cont de multele nereguli descoperite”, dar PSD şi PNL au refuzat să discute propunerea în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, relatează News.ro.

USR îl acuză pe Greblă că „şi-a făcut treaba cu rea-credinţă”. 

„La 9 zile după încheierea alegerilor, încă nu s-a terminat numărarea voturilor la Sectorul 2, iar Toni Greblă şi oamenii lui forţează închiderea acestui scrutin fără a ţine cont de multele nereguli descoperite. Din păcate, PSD îl ţine în braţe pe Greblă, PNL este complicele PSD la acest abuz şi au refuzat să pună în dezbaterea Parlamentului solicitarea USR. Vom reveni cu ea în fiecare şedinţă”, a spus purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, într-o declaraţie la Parlament.

Acesta l-a numit pe șeful AEP drept „un pericol la adresa democrației din România”, iar în contextul în care mai urmează două tipuri de alegeri, prezidenţiale şi parlamentare, ca să nu planeze niciun fel de dubiu asupra corectitudinii acestor alegeri, Greblă trebuie demis.

”Toni Greblă trebuie demis pentru că este un pericol la adresa democraţiei din România, este o bătaie de joc la adresa fiecărui român care îşi exprimă votul şi vrea ca voinţa lui, constituţională, democratică, să se reflecte la finalul unei zile de vot, să se reflecte obiectiv în numărarea voturilor. Anul acesta mai avem încă două tururi de scrutin – prezidenţiale şi parlamentare – şi, pentru ca legitimitatea celor aleşi la prezidenţiale şi la parlamentare să nu fie pusă la îndoială, este necesar ca noi, ca Parlament, să curăţăm imaginea AEP, pătată de Toni Greblă în aceste zile şi în această perioadă, şi să redăm încrederea în această instituţie a statului că poate veghea la organizarea corectă a unor alegeri, alegeri care urmează anul acesta”, a declarat Ionuţ Moşteanu, lider de grup al deputaţilor USR.

USR afirmă că a atras atenţia asupra multiplelor exemple de fraudă şi erori pentru că fiecare vot contează, indiferent în favoarea cărui candidat.

”La Sectorul 2, USR a cerut renumărarea voturilor în 36 de secţii unde există nepotriviri între cifre, în ceea ce priveşte buletinele care au ajuns în secţii şi cifrele din procesele verbale de la final. La fel, la Sectorul 1, USR a depus 80 de cereri de renumărare care privesc 110 secţii. La nivelul Bucureştiului sunt peste 10.000 de buletine dispărute, de aceea multe dintre procesele verbale nu se închid”, mai spune formaţiunea.

Câteva zeci de persoane au protestat în fața Guvernului mai multe zile la rând, pentru a cere renumărarea voturilor, după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, au acuzat fraude electorale.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care îşi dispută funcţia cu candidatul PSD-PNL George Tuţă, acesta proclamându-şi deja victoria, a făcut marți o postare ironică pe Facebook la adresa preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. 

„E bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”, a scris Clotilde Armand pe Facebook, după ce naţionala României a învins Ucraina cu 3-0 la Euro 2024, partida care s-a disputat la Munchen.

Și partidul REPER a avut o postare ironică la adresa președintelui AEP.

„Bine că nu ține Greblă scorul, altfel dispăreau câteva goluri!” este msajul publicat pe pagina partidului.

INTERVIURILE HotNews.ro