Utile: Dezinfectează-ţi corect locuinţa ca să nu faci gripă; Somnul este cel mai bun analgezic. Ce se întâmplă în creier când nu ne odihnim suficient; Hepatita B: ce este şi cum o poţi trata
Dezinfectează-ţi corect locuinţa ca să nu faci gripă. Este foarte important ca în locuinţa ta să existe un aer cât mai proaspăt şi cât mai curat. Locuinţa se aeriseşte mai ales dacă ai primit în vizită persoane răcite sau care au contactat anumite viroze sau gripă. Dacă intri încălţat în casă ai putea aduce în locuinţa ta microbi, bacterii şi viruşi. Să nu ai impresia că, dacă ai ghetele curate, riscul este mai mic sau nu există. Aşadar, fă-ţi o obişnuinţă din a te descălţa imediat ce ai intrat în casă, potrivit Click.
Somnul este cel mai bun analgezic. Ce se întâmplă în creier când nu ne odihnim suficient. Efectele lipsei somnului asupra creierului sunt numeroase, de la inducerea unei stări asemănătoare cu cea de ebrietate la incapacitatea cognitivă şi cea de formare a noilor amintiri. Cercetarea recentă dezvăluie un nou efect neurologic al somnului insuficient: creşte sensibilitatea la durere, scrie Medical News Today. După identificare circuitului durerii din creierul participanţilor, specialiştii au repetat testele după o noapte în care aceştia nu au dormit. „În întregul grup, participanţii simţeau disconfort şi la stimuli reduşi, fapt ce arată că propria sensibilitate la durere a crescut în lipsa odihnei corespunzătoare”, a declarat Krause, principalul autor al studiului, potrivit Descopera.
Hepatita B: ce este şi cum o poţi trata. În ciuda disponibilităţii vaccinării anti hepatită B din anii ’80, în acest moment există în lume aproximativ 250 milioane de purtători cronici de virus B. România se află în zona de risc intermediar din punct de vedere al achiziţiei infecţiei pe parcursul vieţii (cu un risc de 20-60%). Deşi există posibilităţi de tratament pentru pacienţii cu infecţie cronică cu virus B, doar un procent relativ mic dintre aceştia beneficiază de tratament. În plus, tratamentul controlează adesea doar infecţia virală fără a reuşi eradicarea virusului. În ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul pacienţilor cu infecţie cronică cu virus B care aşteaptă o soluţie definitivă cum există acum pentru virusul hepatic C, scrie CSID.
Cancerul tăcut, cu o rată de supraviețuire mică. Care sunt simptomele îngrijorătoare. Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămâne de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Cancerul ovarian ocupă locul al doilea între leziunile maligne ginecologice, după cancerul de endometru. Afecțiunea este de regulă diagnosticată la femeile de peste 40 de ani. Conform statisticilor globale, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul acestui tip de cancer este de 35-45%, la jumătate față de cancerul mamar, afecțiune la care rata de supraviețuire poate ajunge și la 90% dacă este diagnosticat la timp, scrie Doctorul zilei.
Sinuzita nu se tratează după ureche. Uneori, sinuzita apare după o răceală obişnuită, întrucât virusul care a cauzat-o migrează către sinusuri, însă boala poate debuta şi în urma unei infecţii bacteriene. Totodată, sinuzita poate fi cauzată de fungi. Şi praful, alergenii şi temperaturile scăzute pot cauza inflamarea sinusurilor. „Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecţie, dar poate fi determinată şi de creşterea unor formaţiuni în sinusuri sau în fosele nazale (polipi nazali) ori de o deviaţie de sept care împiedică ventilaţia corespunzătoare a acestor cavităţi. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii şi adulţii de vârstă mijlocie, dar poate afecta şi copiii”, spune medicul ORL Bogdan Mocanu, potrivit Click.