Sari direct la conținut

Utile: Gripa ar putea veni odata cu prima ninsoare;  Automedicatia, obsesia care-i imbolnaveste pe romani; Noul test de stres iti poate salva viata, iar un psihosociolog ne explica cum ne punem singuri bete-n roate

HotNews.ro

PREVIZIUNE: Gripa ar putea veni odata cu prima ninsoare. Epidemiologii sustin insa ca nu ne vom confrunta cu o epidemie grava, daca populatia va continua sa se vaccineze. Numarul romanilor cu viroze respiratorii a crescut cu aproape 10% saptamana aceasta, fata de saptamana trecuta, dupa cum arata raportarile facute de autoritatile de sanatate publica. In comparatie cu aceeasi saptamana a anului trecut, numarul total de infectii respiratorii este cu 33% mai mare. Desi procentul este in crestere, epidemiologii sustin ca numarul acestor afectiuni este „sub valorile maxime asteptate“ si ca pericolul declansarii unei epidemii de gripa este inexistent, deocamdata. In restul Europei, au fost raportate cazuri izolate de gripa, in Anglia si Suedia, informeaza EVZ.

Nu ne mai ajunge somnul. Oamenii nu mai profita de intervalul ideal de odihna, incearca sa recupereze in weekend orele de somn pierdute in timpul saptamanii si risca sa aiba probleme de sanatate. Muncim tot mai mult si ne ramane tot mai putin timp sa dormim. Adesea, somnul nostru nu mai este odihnitor. Duminica trecem la ora de iarna. Ora 4.00 va deveni ora 3.00 si astfel, cel putin in aceasta zi, vom dormi cu o ora mai mult. Ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Dar cat de mult dormim, de fapt? Si, mai ales, cat de bine? Uneori, am vrea ca ziua sa aiba mai mult de 24 de ore pentru a putea face tot ce ne-am propus si pentru a ne mai ramane timp sa si dormim, scrie Adevarul.

Sapunurile antibacteriene, interzise celor care sufera de acnee. Medicii specialisti atrag atentia ca acneea nu trebuie tratata prin automedicatie sau „dupa ureche”. „Tratamentul acneei trebuie sa tina cont de tipul acesteia care este de mai multe feluri si anume retentionala, inflamatorie sau mixta. Intensitatea si gravitatea sa, eventualii factori declansatori sau asocierea cu alte afectiuni sunt de asemenea foarte importante pentru stabilirea tipului de acnee. Numai un specialist isi poate da seama de cat de grava este starea persoanei care sufera de aceasta afectiune”, afirma prof. dr. dermatolog Anca Zbranca, citat de Gandul.

Automedicatia, obsesia care-i imbolnaveste pe romani. Sociologii spun ca ipohondria determina populatia sa-si constituie minidepozite de medicamente. Tara noastra se afla pe primul loc in lume la consumul de pilule eliberate fara retete. Romanii sunt campioni mondiali la consumul de medicamente eliberate fara reteta, fiecare familie constituindu-si acasa cate un mic depozit cu aceste produse. Sociologii spun ca fenomenul este cauzat de ipohondrie, dar si de obisnuinta populatiei de a-si constitui rezerve de medicamente, ramasa din vremurile de dinainte de revolutie. „Romanul s-a obisnuit sa-si faca rezerve de medicamente, de carne, pe care o indeasa in congelator, sau de bani. Este un rezultat al traumelor de pe timpurile in care foarte multe produse nu se gaseau. Si apoi este aceasta mentalitate: daca ai nevoie de medicamente, sa le ai la indemana. Automedicatia este strans legata de educatie, iar romanii prefera sa se trateze pe cai traditionale sau dupa sfatul vecinilor sau al prietenilor. In mediul rural este dezastru din acest punct de vedere, pentru ca oamenii se trateaza singuri”, explica sociologul Marius Pieleanu, citat de Gandul.

Un psihosociolog ne explica cum ne punem singuri bete-n roate. Multi bolnavi nu cauta vindecare, ci doar compatimire, crede psihosociologul francez Jacques Salomé. „Cui i-as face rau daca as fi eu insumi?” se intituleaza ultima carte semnata de Jacques Salomé si lansata recent in Canada. Prezent la Bucuresti pentru o serie de workshopuri, psihosociologul francez a vorbit pentru Cotidianul despre energia pe care o cheltuim pentru a ne face nefericiti. „Am intalnit oameni care au totul pentru a putea fi multumiti: n-au probleme financiare, se inteleg bine in cuplu si nici nu au parinti bolnavi. Totusi, ei actioneaza intr-un singur sens: ca sa-si faca rau”, spune Salomé.

Noul test de stres iti poate salva viata. Cercetatorii de la Oxford MediStress, Anglia au inventat un test prin care se poate calcula nivelul de stres. Datorita acestuia s-ar putea preveni multe boli cronice iar Serviciul National de Sanatate englez ar putea economisi milioane de lire. Testul dureaza zece minute si prin acesta se pot depista si preveni afectiuni precum diabetul, obezitatea, depresia si bolile cardiace. Nu este nevoie decat de mostra de sange. Aceasta este folosita pentru a calcula nivelul de leucocite si a stabili daca acestea pot elibera oxigenul reactiv. Cu cat sangele contine mai putine celule albe, cu atat nivelul de stres este mai ridicat, relateaza Romania libera.

5 activitati care protejeaza sanatatea mintala. Organizatia de consiliere Foresight a alcatuit o lista cu 5 tipuri de activitati zilnice care protejeaza sanatatea mintala si amelioreaza dispozitia psihica. Raportul intocmit de Foresight a fost alcatuit de 400 de oameni de stiinta specializati in diverse discipline, care variaza de la neurologie la economie. Studiul are scopul de a alcatui fundamentul unei campanii similare celei initiate deja de guvernul Angliei care incurajeaza populatia sa consume cate 5 fructe si legume in fiecare zi pentru a-si pastra sanatatea si a se simti mai bine. Cele 5 activitati sunt: 1. Petrecerea timpului impreuna cu familia, prietenii, colegii si vecinii; 2. Practicarea unui sport sau a unui hobby, de pilda o plimbare sau gradinaritul ori dansul; 3. Curiozitatea si savurarea momentelor frumoase ale fiecarei zile si a intamplarilor insolite; 4. Invatarea unui lucru nou, precum a canta la un instrument sau a repara o bicicleta; 5. Manifestarea generozitatii fata de cei din jur, scrie Romania libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro