Sari direct la conținut

Va convinge Biden Israelul să nu atace instalațiile nucleare iraniene? Liderul american spune că va vorbi cu „Bibi”, în timp ce oficialii israelieni lansează amenințare peste amenințare

HotNews.ro
Joe Biden și Benjamin Netanyahu, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Joe Biden și Benjamin Netanyahu, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu sprijină atacurile israeliene asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, ca răspuns la atacul său cu rachete împotriva Israelului, relatează Reuters.

„Vom discuta cu israelienii ce vor face, dar noi toți șapte (țările G7) suntem de acord că au dreptul să răspundă, dar ar trebui să răspundă proporțional”, a spus Biden reporterilor înainte de a urca la bordul Air Force One.

Iranul a lansat marți peste 180 de rachete balistice asupra Israelului, într-o mișcare pe care Biden a descris-o anterior ca fiind „ineficientă”. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru atacul său. 

Unii analiști au spus că răspunsul Israelului va fi probabil mai clar de data aceasta, sugerând că ar putea viza instalațiile nucleare sau petroliere ale Iranului.

Publicația americană Axios scrie că Israelul și Iranul nu au fost niciodată mai aproape de deschiderea unui front nou și mult mai periculos în războiul care a cuprins Orientul Mijlociu.

Biden le-a spus reporterilor că vor fi impuse mai multe sancțiuni împotriva Iranului și a spus că va vorbi în curând cu Netanyahu.

„Evident, Iranul a deviat rău de la drum”, a spus el.

Totodată, Biden a spus miercuri seară că „probabil va vorbit relativ curând” cu premierul Benjamin Netayahu, în contextul în care cei doi au vorbit ultima dată pe 21 august, conform Casei Albe.

De atunci, situația din regiune a devenit dramatic mai tensionată, pe măsură ce Israelul încearcă să distrugă Hezbollah.

Biden a spus că SUA le oferă sfaturi oficialilor israelieni în mod direct cu privire la potențialul răspuns al țării la atac.

„Vom discuta cu israelienii ce vor face”, a spus Biden.

„Am vorbit tot timpul cu oamenii lui Bibi”, a adăugat el, folosind porecla lui Netanyahu.

Israelul avertizează că are capacități pentru a „lovi orice țintă din Orientul Mijlociu”

Fostul premier israelian Naftali Bennet a cerut atac decisiv pentru distrugerea instalaţiilor nucleare ale Iranului

„Trebuie să acționăm acum”, a spus el. 

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israelului, Herzi Halevi, a trimis, la rândul său, un mesaj dur cu privire la un potențial atac de represalii asupra Iranului, avertizând că Israelul are mijloacele de a „lovi orice țintă din Orientul Mijlociu”.

Vizitând baza aeriană Tel Nof miercuri, Halevi a spus că Israelul știe cum să „localizeze ținte importante” și că va răspunde atacului Iranului cu lovituri de „precizie și putere”, potrivit CNN

„Avem capabilitățile de a ajunge și de a lovi orice punct din Orientul Mijlociu. Iar aceia dintre dușmanii noștri care încă nu au înțeles acest lucru, vor înțelege în curând”, a spus Halevi într-un videoclip filmat la bază.

În timp ce israelienii din toată țara sărbătoresc Anul Nou evreiesc, Roș Hașana, miercuri, Halevi a spus că armata israeliană încă „operează și lovește pe toate fronturile”.

De asemenea, în timp ce Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a întrunit pe fondul temerilor de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, Israelul, sprijinit de Statele Unite, și Iranul s-au amenințat reciproc miercuri cu represalii. 

„Israelul se va apăra. Vom acționa. Și permiteți-mi să vă asigur că consecințele pe care Iranul le va înfrunta pentru acțiunile lor vor fi mult mai mari decât și-ar fi putut imagina vreodată”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saied Iravani, a declarat că atacul cu rachetă de marți a fost „pentru a restabili echilibrul și descurajarea”. El a spus că o escaladare suplimentară ar putea fi evitată dacă Israelul ar opri războiul din Gaza și atacurile asupra Libanului.

„Iranul este pe deplin pregătit să ia măsuri defensive suplimentare, dacă este necesar, pentru a-și proteja interesele legitime și pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea împotriva oricăror acte de agresiune militară și a utilizării ilegale a forței”, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro