Sari direct la conținut

„Va trebui să ne pregătim pentru o lume nouă”. Avertisment al unor oameni de știință după victoria lui Donald Trump

HotNews.ro
„Va trebui să ne pregătim pentru o lume nouă”. Avertisment al unor oameni de știință după victoria lui Donald Trump
Donald Trump. Foto: Profimedia

Victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite a generat nu doar dezamăgire, ci și teamă, printre oameni de știință din toată lumea, scrie Nature, prestigioasă revistă britanică de știință, care nu și-a ascuns niciodată opțiunile anti-Trump.

„În toată viața mea, care se întinde pe 82 de ani, cu greu pot găsi o zi în care să fi fost mai trist. Tocmai am fost martor la ceva ce simt că va fi foarte rău nu doar pe SUA, ci pentru toată lumea”, a spus cercetătorul american Fraser Stoddart, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, citat de revista britanică.

„Trebuie să ne pregătim pentru o lume nouă. Încerc să fiu optimistă, dar este dificil să găsesc un singur aspect pozitiv pentru viitorul științei și al sănătății publice din toată lumea, dacă republicanii câștigă”, afirmă, la rândul său, Grazyna Jasienska, specialist în antropologie biologică la Universitatea din Cracovia.

„Poate cea mai mare teamă a mea este că politica lui Trump nu va fi decât un ultim cui în coșciugul încrederii în știință”, a declarat pentru Nature Lisa Schipper, geograf specializat în schimbările climatice din cadrul Universității din Bonn, Germania.

Conform unui sondaj realizat la finalul anului trecut de specialiștii de la Pew Research Center din Washington D.C. arăta că, din anul 2019, încrederea în știință în rândul americanilor a scăzut constant.

În prezent, circă 34% consideră că știința nu este nici bună, nici rea, în timp ce 8% dintre respondenți au afirmat că știința are un impact negativ asupra lumii. Luate împreună, procentele însumează aproape jumătate din publicul american.

„În acest moment, avem nevoie de oameni puternici care să protejeze ceea ce este vulnerabil, și care să facă ceea ce este corect, mai degrabă decât ceea ce este cel mai ușor. Iar ceea ce este corect în acest moment este să protejăm sănătătea publică și mediul”, a afirmat un oficial al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA, sub anonimat.

Conform Nature, revistă care nu și-a ascuns niciodată opiniile anti-Trump, oficialul EPA a preferat să rămână anonim de teama repercusiunilor pe care le-ar putea naște declarația sa odată ce administrația Trump va veni la putere.

De unde vin temerile?

Donald Trump nu a făcut niciodată un secret din scepticismul său față de lumea științei. În trecutul nu foarte îndepărtat, a declarat că încălzirea globală este o farsă și a scos SUA de pe lista țărilor care semnaseră acordul climatic de la Paris, din anul 2015.

Reacțiile sale controversate din timpul pandemiei COVID sunt binecunoscute, iar faptul că i-a promis un „rol important” în administrația sa lui Robert F. Kennedy Jr., un politician cu puternice viziuni anti-vacciniste, nu face decât să crească îngrijorarea în mediul academic global.

Nu în ultimul rând, Trump a promis în campania sa electorală că va simplifica procesul prin care oamenii de știință din guvernul SUA vor fi concediați dacă se opun agendei sale politice.

Un sondaj de opinie realizat chiar de Nature la finalul lunii trecute în rândul a 2.000 de oameni de știință din toată lumea a arătat că 86% dintre ei sunt îngrijorați de faptul că politicile lui Donald Trump ar putea avea un efect negativ asupra științei și a sănătății publice. Unii dintre ei au spus că iau în considerare inclusiv mutarea din Statele Unite.

Doar 6% dintre cei chestionați au susținut că ar opta pentru Trump, dar asta numai pentru că reprezintă „răul ce mai mic”.

INTERVIURILE HotNews.ro