Valeria Herdea, medic pediatru: "Există sincope în aprovizionarea cu vaccinuri"
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, a declarat, luni, că sunt unele sincope în aprovizionarea vaccinală, existând semnale în acest sens din teritoriu. Faptul că există aceste sincope scade încrederea populaţiei, mai spune Valeria Herdea.
„Din păcate, există şi sincope în aprovizionarea vaccinală, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, că lipseşte vaccinul ROR, că lipseşte peste tot vaccinul Adacel. (…) Fiecare efort care trebuie făcut ţine de aprovizionare vaccinală în flux continuu, de informare şi educarea populaţiei cu informaţii corecte şi împreună putem schimba rata de acoperire vaccinală. (…) Vorbim despre vaccinul pentru difterie, tetanos şi pertussis. Tetravalentul este administrat la vârsta de 6 ani, iar celălalt este administrat la vârsta de 14 ani”, a spus Herdea, după ce a participat la un eveniment prilejuit de Săptămâna Europeană a Imunizării, potrivit Agerpres.
În opinia sa, previziunea pentru comanda vaccinală ar trebui să se facă pentru cel puţin 3-5 ani: „Faptul că există aceste sincope scade încrederea populaţiei, pentru că noi consiliem toţi medicii, tot corpul medical consiliază pacienţii şi îi încurajează să se vaccineze ca fiind principala măsură de prevenţie împotriva bolilor infecto-contagioase. Noi ştim că avem 180.000 – 200.000 de nou-născuţi anual şi, atunci, previziunea pentru comanda vaccinală ar trebui să se facă pe cel puţin 3-5 ani. Consider ca la nivel de Ministerului Sănătăţii se ştiu aceste lucruri şi se depun eforturi”, spune medicul pediatru.
Valeria Herdea a adăugat că a înaintat către Primăria Generală a Capitalei un memoriu prin care solicită sprijinul administraţiei locale pentru a se achiziţiona o maşină frigorifică, care să transporte vaccinurile de la Direcţia de Sănătate Publică. Ea a precizat că această măsură este necesară pentru ca medicii să nu mai fie nevoiţi să meargă cu geanta frigorifică să ridice vaccinurile de la DSP.
„Consider că un astfel de demers este esenţial pentru asigurarea transportului în siguranţă al vaccinurilor pentru că noi vorbim despre produse biologice active al căror transport trebuie să se facă la 2-8 grade Celsius”, mai spune Valeria Herdea.