Sari direct la conținut

Valeriu Zgonea revine pe cai mari. Fostul șef PSD al Camerei Deputaților, „colegul lui Mihai Viteazul”, susținut la șefia ANCOM

HotNews.ro
Valeriu Zgonea, Foto: Agerpres
Valeriu Zgonea, Foto: Agerpres

Valeriu Zgonea este la un pas de a se instala la șefia ANCOM. Fostul lider PSD al Camerei Deputaților, instalat de cinci ani la Institutul național de cercetare în Informatică (ICI), a fost audiat luni de comisiile parlamentare și urmează ca marți să fie votat de plen.

UPDATE Comisiile pentru tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil, luni, candidaturile lui Valeriu Zgonea şi Mihai Eftimie pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), plenul Parlamentului urmând să decidă prin vot cine va ocupa această funcţie.

Fostul lider social-democrat este susținut de actuala Coaliție.

Contracandidatul lui Valeriu Zgonea este Mihai Eftimie, care candidează pe cont propriu.

Valeriu Zgonea a fost membru PSD și președinte al Camerei Deputaților până în 2016 când a fost exclus din partid după ce a cerut demisia lui Liviu Dragnea. Și soția lui Valeriu Zgonea lucrează la ANCOM.

Valeriu Zgonea, condamnat la închisoare în prima instanță și achitat apoi

În februarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat definitiv pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea pentru infracțiunea de trafic de influenţă, într-un dosar în care fusese acuzat de DNA că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judeţean în Buzău într-o importantă funcţie publică.

Iniţial, instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – îl condamnase, în februarie 2020, pe Valeriu Zgonea la trei ani de închisoare cu executare, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a admis apelul şi a dispus achitarea lui, decizia fiind definitivă. Motivul invocat de Curtea de Apel este că fapta nu există, potrivit art.16 alin.1 lit.a din Codul de procedură penală.

În consecinţă, instanţa de apel a anulat şi dispoziţiile primei instanţe privind confiscarea sumei 62.143 lei.

Zgonea sesizase și Curtea Constituțională

Imediat după ce a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, Zgonea a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate legat de o prevedere din Codul de procedură penală, care se referă la folosirea interceptărilor în procesele penale.

Prin admiterea acelei excepţii, CCR a interzis folosirea în dosarele de corupţie a interceptărilor obţinute de SRI în baza unor mandate de siguranţă naţională.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi era vicepreşedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier judeţean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite în schimbul numirii fiicei acestuia (Ionela Viorela Dobrică) în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI) din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În schimbul numirii Ionelei Dobrică la şefia CNMSI, arată procurorii, Zgonea ar fi primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena şi bilete la concerte pentru Zgonea.

Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA Ploieşti în ianuarie 2018, iar pe parcurs au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

„Colegul lui Mihai Viteazul”

Valeriu Zgonea este cunoscut și pentru declarația sa referitoare la Mihai Viteazul, despre care a spus că este „colegul lui”.

În 2013, Valeriu Zgonea a afirmat ca domnitorul Mihai Viteazul este „colegul” său, în contextul în care vorbea despre steagul secuiesc de mari dimensiuni arborat la Baraolt.

„Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”, a afirmat Zgonea, întrebat de jurnaliști dacă îl deranjează arborarea steagului secuiesc de la Baraolt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro