Sari direct la conținut

Vantoare de terenuri in jurul Capitalei

Romania Libera

Investitorii straini au declansat marea vanatoare pentru terenurile din comunele limitrofe Capitalei. Anul trecut, in regiunea Bucuresti-Ilfov si in Capitala s-au scos din circuitul agricol mari suprafete de teren, cam jumatate din totalul suprafetelor carora li s-a schimbat destinatia, in toata Romania.

Cumparatorii pamanturilor din Ilfov provin din UE – Austria, Marea Britanie, Grecia, Irlanda, Spania, tarile baltice -, dar si din Orientul Mijlociu, a aratat Catalin Maruntelu, de la Departamentul de Research al CB Richard Ellis.

Vanatoare de terenuri

Spaniolii vor ridica blocuri si vile, cu zeci de mii de apartamente, in localitatea stefanestii de Jos din nordul Capitalei, cu peste 800 de milioane de euro. Turcii vor construi, la randul lor, in localitatea Tunari, austriecii – la Cernica, iar israelienii – in sudul Bucurestiului.

Pentru comuna Voluntari exista proiecte imobiliare ale chinezilor, spaniolilor si ale unei companii din Kazahstan; investitiile totale sar de un miliard de euro.

In zona cu potential turistic Snagov-Gruiu investitorii straini (americani, germani si austrieci) urmaresc infiintarea unei statiuni balneoclimaterice si a unei baze de agrement a NATO, pe o suprafata totala de 70 de hectare.

Companiile romanesti construiesc si ele locuinte in localitatile 1 Decembrie, Chitila si Frumusani.

Riscuri

Riscurile cu care s-ar putea confrunta investitorii in comunele limitrofe Capitalei sunt cresterea impozitelor pentru terenurile intravilane scoase din circuitul agricol si neimplicarea autoritatilor locale in constructia retelelor de utilitati, a aratat Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul Departamentului Terenuri al DTZ Echinox.

Specialistul imobiliar a apreciat ca impozitele mai mari pe terenurile agricole intravilane nefolosite (aproape egale cu cele pe terenurile cu cladiri) ar putea conduce la un val de vanzari ale acestui tip de terenuri in viitorul apropiat.

„Scoaterea terenurilor intravilane din circuitul agricol nu este un proces dificil si nimeni nu se asteapta sa foloseasca terenul din raza Bucurestiului in scop agricol.

Riscul major, il subliniez din nou, il constituie utilarea si echiparea acestor terenuri in scopul dezvoltarii lor”, a spus Mitarcu. El a aratat ca terenurile cautate de investitori sunt atat cele care pot fi folosite in scop rezidential, exploatand zonele frumoase din jurul Bucurestiului, cat si terenurile industriale, amplasate pe drumurile nationale.

Concurenta – firmele romanesti

Companiile imobiliare locale sunt implicate si ele in numeroase proiecte rezidentiale si de cladiri pentru birouri. „Procentual, 45% din piata imobiliara din Romania este acoperita de dezvoltatorii romani. Acestia sunt cel mai adesea orientati catre dezvoltari rezidentiale de mai mica anvergura.

Totusi, ne putem astepta din partea dezvoltatorilor locali, in anii urmatori, sa ajunga la nivelul dezvoltatorilor occidentali”, a declarat reprezentantul DTZ Echinox.

El a precizat ca firmele romanesti se confrunta in prezent cu mai multe probleme: lipsa puterii financiare, rigiditatea creditului imobiliar si a planificarii urbane, greutatea in obtinerea avizelor urbanistice, lipsa unor subcontractori de calitate pe piata romaneasca. In schimb, aceste firme detin terenuri achizitionate anii trecuti, la preturi mai mici.

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro