Sari direct la conținut

Vara anului 2023 în Arctica a fost cea mai caldă înregistrată vreodată

HotNews.ro
arctica, Foto: Galina Barskaya | Dreamstime.com
arctica, Foto: Galina Barskaya | Dreamstime.com

Vara anului 2023 a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Arctica, potrivit unui raport american de referință care prezintă o imagine alarmantă a acestei regiuni a lumii, deosebit de vulnerabilă la efectele încălzirii globale, potrivit AFP.

Raportul anual, publicat marți de Administrația națională americană pentru oceane și atmosferă (NOAA), evidențiază în special amploarea incendiilor record care au afectat Canada în timpul verii și topirea continuă a calotei glaciare a Groenlandei.

Anul trecut (octombrie 2022-septembrie 2023) a fost al șaselea cel mai cald din 1900 încoace în Arctica. Însă vara (iulie-septembrie) a fost una record, cu o temperatură medie de 6,4°C.

„Mesajul primordial al raportului din acest an este că este timpul să acționăm”, a declarat Rick Spinrad, șeful NOAA, într-un comunicat.

„Ca națiune și comunitate globală, trebuie să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră care determină aceste schimbări”, a adăugat el.

În același timp, la Dubai, negocierile din cadrul COP28, conferința anuală a ONU privind clima, erau blocate de anumite țări producătoare de petrol pentru a include un obiectiv de eliminare treptată a combustibililor fosili într-un text final al acordului.

În general, 2023 va fi cel mai cald an din istorie, a prezis serviciul european Copernicus la începutul acestei luni.

Incendii devastatoare

Arctica este afectată de un fenomen cunoscut sub numele de „amplificare arctică”, ceea ce înseamnă că această regiune se încălzește mai repede decât latitudinile medii.

Peste 80 de experți din 13 țări au contribuit la acest raport, care este publicat anual în ultimii 18 ani.

Aceștia s-au concentrat asupra schimbărilor observate în ceea ce privește precipitațiile, care au fost în medie mai mari decât în mod normal, dar cu diferențe regionale semnificative.

De exemplu, vara a fost anormal de secetoasă în nordul continentului american, ceea ce a alimentat incendiile devastatoare înregistrate în Canada. Acestea au dus la evacuarea a zeci de mii de persoane și au provocat o poluare intensă a aerului.

În Groenlanda, în ciuda acumulării de zăpadă peste medie în timpul iernii, masa calotei glaciare a continuat să se micșoreze – deși mai puțin decât în alți ani.

Raportul notează că o stație aflată în cel mai înalt punct al calotei glaciare a atins o temperatură de 0,4°C la 26 iunie 2023, înregistrând o topire pentru a cincea oară de când au început observațiile, în urmă cu 34 de ani.

Topirea Groenlandei contribuie la creșterea nivelului mării, cu repercusiuni care depășesc cu mult zona arctică.

foto: Galina Barskaya | Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro