Vedeta de anul trecut a bursei americane a depășit în premieră valoarea de piață de 1,5 trilioane de dolari
Valoarea pe bursă a Nvidia, vedeta de anul trecut a bursei americane, a trecut miercuri pentru prima oară de pragul de 1,5 trilioane de dolari în condițiile în care entuziasmul investitorilor față de inteligența artificială nu pare să cunoască limite, relatează Markets Insider.
Deși acțiunile Nvidia au înregistrat o apreciere modestă de doar 1% până la închiderea bursei americane miercuri seara, creșterea a fost suficientă pentru capitalizarea sa pe bursă să urce de la 1,48 la 1,52 trilioane de dolari, potrivit datelor firmei de consultanță financiară Refinitiv.
Acest lucru se datorează faptul că o acțiune Nvidia a ajuns să fie tranzacționată cu 613,62 dolari la închiderea bursei de la New York. În total, prețul acțiunilor companiei tech cu sediul în California s-a apreciat cu 24% de la începutul lui 2024.
Nvidia și-a extins astfel randamentul uimitor înregistrat pe bursă anul trecut, când prețul acțiunilor sale s-a apreciat cu aproape 250% datorită interesului uriaș față de ChatGPT și domeniul mai larg al inteligenței artificiale.
Investitorii s-au îndreptat masiv către acțiunile Nvidia, o companie cunoscută timp de ani de zile mai ales de fanii jocurilor video datorită plăcilor sale grafice, din cauza faptului că domină piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate, componentele folosite de sistemele A.I. pentru calculele complexe pe care le operează.
Prețul acțiunilor Nvidia a crescut vertiginos după lansarea ChatGPT
Edificator pentru imboldul uriaș pe care entuziasmul față de A.I. l-a dat Nvidia este faptul că pe 23 decembrie 2022, la o zi după ce OpenAI a lansat oficial ChatGPT pentru publicul larg, prețul acțiunilor companiei la închiderea bursei de la New York era de doar 152 de dolari.
Nvidia a depășit pentru prima oară pragul de capitalizare pe bursă de un trilion de dolari în luna mai a anului trecut, succesul său consacrând-o drept una dintre companiile incluse în așa-zisul grup al „Celor 7 magnifici” de pe piețele financiare din SUA, alături de Apple, Microsoft, Alphabet (compania-mamă a Google), Amazon, Tesla și Meta Platforms.
Impulsionată de perspectiva reducerii dobânzilor de referință, entuziasmul față de ascensiunea fulminantă a tehnologiilor legate de inteligența artificială și creșterea economică a SUA, una care a sfidat toate așteptările și prognozele privind o recesiune, bursa americană a înregistrat în 2023 un an cu randamente pe alocuri record și în multe cazuri aproape de maximele istorice.
Trendul a continuat și la începutul acestui an, în pofida îngrijorărilor legate de piața imobiliară și a altor probleme structurale precum creșterea continuă a datoriei publice a SUA, care a ajuns la un nou nivel record.