Sari direct la conținut

Venezuela: Candidatul opoziției la președinție a fugit din țară și a primit azil politic în Spania

HotNews.ro
Venezuela: Candidatul opoziției la președinție a fugit din țară și a primit azil politic în Spania
Edmundo Gonzalez Urrutia și soția sa Mercedes, FOTO: Jeampier Arguinzones / DPA / Profimedia

Candidatul opoziţiei la preşedinţia Venezuelei, Edmundo Gonzalez Urrutia, urmărit penal după ce a contestat realegerea preşedintelui Nicolas Maduro pe 28 iulie, merge duminică spre Spania, unde i s-a acordat azil, relatează AFP, preluată de News.ro.

„La cererea sa, Edmundo Gonzalez se deplasează spre Spania la bordul unui avion al forţelor aeriene spaniole. Guvernul spaniol se angajează să respecte drepturile politice şi integritatea fizică a tuturor venezuelenilor”, a transmis ministrul spaniol de externe José Manuel Albares pe reţelele de socializare.

Liderul opoziţiei, care trăieşte ascuns de peste o lună, era vizat de un mandat de arestare din 3 septembrie pentru că nu s-a prezentat la trei convocări ale parchetului pentru „nerespectarea legii”, „conspiraţie”, „uzurpare de funcţii” şi „sabotaj”, în timp ce opoziţia şi numeroşi observatori consideră că justiţia primeşte ordine de la guvern.

Ţara latino-americană a intrat într-o criză politică de la alegerile în urma cărora Nicolas Maduro a fost reales oficial pentru un al treilea mandat de şase ani, o victorie contestată de opoziţie.

Autorităţile venezuelene au anunţat sâmbătă că au emis un permis de liberă trecere pentru liderul opoziţiei „în interesul păcii” în ţară.

„După ce s-a refugiat voluntar la ambasada spaniolă din Caracas în urmă cu câteva zile, el a cerut azil politic guvernului spaniol”, a scris vicepreşedintele Delcy Rodriguez pe reţelele de socializare.

„Pot să confirm că a plecat în Spania”, a spus pentru AFP avocatul lui Gonzalez Urrutia, José Vicente Haro.

Potrivit unei surse apropiate opoziţiei, el a părăsit Venezuela împreună cu soţia sa, Mercedes.

INTERVIURILE HotNews.ro