Verdictul procurorilor, după 7 ani de anchetă, în cazul celor doi nou-născuți care au murit infectați cu nosocomiale la Iași: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
Cazul Sf. Pantelimon este interpretat, de unele dintre asociațiile profesionale sau sindicale din Sănătate, drept un atac al magistraților la adresa corpului medical. Mai multe dosare aflate în cercetare arată însă că, de regulă, situațiile de malpraxis sau reclamațiile penale ale pacienților sunt tranșate în favoarea spitalelor. Ultimul dintre acestea: moartea a doi nou-născuți de la Iași.
Procurorii Parchetului Judecătoriei Iași au dispus clasarea dosarului în care Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Cuza Vodă” Iași a fost inculpat pentru ucidere din culpă. Vestea a fost dată familiilor la începutul lunii august.
Parchetul susține că unitatea medicală a făcut totul pentru a preveni infecțiile nosocomiale. Conducerea spitalului recunoaște că măsurile privind supraaglomerarea – unul dintre factorii de risc – au fost luate abia după decesul celor doi nou-născuți.
Cătălin Casandrei, tatăl unuia dintre copii: „O soluție profund nedreaptă, care acutizează suferința familiei”
Patru nou-născuți prematuri s-au infectat cu Klebsiella pneumoniae la Maternitatea Cuza Vodă Iași în noiembrie 2017, iar doi dintre ei au murit. Analizele au indicat că infecția nosocomială multidrog rezistentă avea tulpini diferite.
Direcția de Sănătate Publică Iași a identificat, atunci, mai multe cauze ale infectării: supraaglomerarea secției, lipsa carantinării nou-născuților veniți din alte județe, posibila transmitere prin mâinile personalului (lipsa schimbării mănușilor la efectuarea de manopere la copii diferiți), portajul de către vizitatori, precum existenta statusului de purtător sănătos la unii angajați.
Cătălin Acasandrei, tatăl din Iași care timp de 7 ani s-a luptat pentru dreptate în acest caz, a anunțat că va contesta clasarea. „O soluție profund nedreaptă, care acutizează suferința familiei”, spune acesta.
8% dintre nou-născuți, depistați cu infecții nosocomiale
„Nu este suficientă simpla legătură de cauzalitate dintre faptă și deces sau vătămare pentru a contura cauzalitatea ca element de tipicitate al infracțiunii”, concluzionează procurorul Daniel Ștefan Simion de la Parchetul din Iași, în ordonanța prin care a dispus clasarea. El subliniază că este necesar să existe o legătură de cauzalitate între nesocotirea unui standard profesional și deces.
În opinia procurorului, îmbolnăvirea pacienților cu infecții nosocomiale în timpul internării „nu atrage de plano (automat n.r.) răspunderea penală a unității spitalicești”. Trebuie analizată și evaluată concret activitatea pe această linie a măsurilor luate de spital pentru prevenirea și combaterea infecțiilor intraspitalicești, completează magistratul.
Procurorul a concluzionat că reprezentanții Maternității Cuza Vodă din Iași au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea infecțiilor nosocomiale, dar că acestea nu au putut fi lichidate.
Infecțiile nosocomiale erau o prezență constantă în ultimii cinci ani în acest spital, se arată în ordonanța parchetului. În perioada supusă investigării, iulie-noiembrie 2017, 26 de nou-născuți internați la Cuza Vodă Iași (adică 8% din total) au contactat infecții nosocomiale. Însă nu au fost înregistrate focare (mai mult de trei îmbolnăviri în același timp, cu aceeași tulpină).
Nu s-a trecut în foaie infecția
„Lipsa carantinării nou-născuților proveniți de la alte spitale până la obținerea rezultatelor de laborator care să definească posibilul status infecțios al acestora nu a putut fi făcută din lipsa spațiului necesar”, a notat procurorul în ordonanță.
După decesul nou-născuților, mamele care se aflau internate la acea dată în maternitate au aflat că Klebsiella ar fi fost adusă în secție de o pacientă din Bacău, dar, inițial, medicul curant nu a consemnat în documente prezența infecției.
Afirmația procurorului este infirmată de unul dintre medicii neonatologi audiați. Este vorba de medicul Mihaela Guzganu, cea care l-a preluat în secție pe nou-născutul mamei din Bacău.
Aceasta a declarat procurorilor că nu i s-a transmis că este posibil ca bebelușul să fie infectat cu Klebsiella Pneumoniae de la mamă. Doctorița a precizat că în foaia de observație nu era consemnată o posibilă infecție a mamei. La câteva zile distanță, a observat că în document cineva a scris „mama cu Klebsiella Pneumoniae”.
Doctorița Guzganu a declarat la audieri că dacă ar fi știut că nou-născutul din Bacău prezintă risc infecțios, ar fi avut ocazia să îl izoleze pe locurile libere de la sectorul de izolare.
Și medicul infecționist Egida Miftode a subliniat în raportul de expertiză medico-legală că în cazul identificării unei tulpini Klebsiella Pneumoniae la mamă era indicat ca nou-născutul să fie izolat pentru limitarea transmiterii tulpinilor.
Nou-născutul din Bacău s-a aflat în același salon cu fetița soților Acasandrei. Ambii copii au murit. Analizele medicale au stabilit că tulpina infecției descoperită la nou născuți decedați era diferită de a mamei din Bacău. La copii a fost identificată Klebsiella Pneumoniae ESBL pozitiv, iar la mamă Klebsiella Pneumoniae ESBL negativ. Expertiza medico-legală nu a putut stabili cu certitudine, dacă din punct de vedere genetic infecția de la mamă ar fi putut suferi mutații pe fondul consumului de antibiotice.
Tulpina diferită a infecției, în raport cu concluziile medico-legale, l-a determinat pe procuror să concluzioneze că transmiterea infecției nu s-a făcut de la mama din Bacău și că izolarea nou-născutului acesteia nu ar fi dus la limitarea răspândirii infecției. De altfel, punctul de plecare al infecției nu a fost stabilit de anchetă.
Personalul spitalului era instruit, arată Parchetul
„Unitatea spitalicească inculpată (Spitalul Cuza Vodă n.r.) a respectat și a adus la îndeplinire obligațiile stabilite în sarcina sa pentru prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale”, este o altă concluzie din ordonanța de clasare.
Un alt argument indicat de procurorul de caz în ordonanța de clasare este cel referitor la respectarea normelor de către personalul secției. Se arată în document că personalul secției era instruit periodic în privința respectării normelor privind prevenirea și combaterea infecțiilor nosocomiale și că nu au fost constatate disfuncționalități. Nici în privința conduitei profesionale, nici în aprovizionarea cu dezinfectanți și materiale sterile.
Una dintre mamele ai căror bebeluși au contactat Klebsiella după naștere a declarat la audieri contrariul.
Mama D.D.S. a spus procurorilor că „pe durata internării a constatat că nu erau respectate normele de igienă în secția Terapie Intensivă. Asistentele vorbeau la telefon, umblau cu mâinile fără protecție în incubatoarele nou-născuților, papucii de unică folosință și halatele erau refolosite de mai mulți vizitatori, unele sticluțe de lapte matern nu aveau biberoane (erau refolosite). După decesul celor doi nou născuți a fost făcută o dezinfecție totală în secția Terapie Intenzisă, iar după două zile, deci după dezinfecție, au venit persoane care au ridicat probe”.
Situația a fost confirmată și de tatăl nou născutului Acasandrei. În adoptarea soluției de clasare, procurorul de caz nu face nicio referire la declarațiile care indică nereguli.
Procurorul de caz indică în ordonanța de clasare că unitatea medicală a luat măsuri pentru a preveni supraaglomerarea secției, suplimentând numărul de incubatoare de la 25 la 30.
Numai că acest lucru s-a întâmplat după decesul celor doi nou-născuți infectați cu Klebsiella Confirmarea că măsurile prevenirii supraaglomerării secției au fost luate abia după moartea celor doi copii au fost făcute chiar de directorul medical al spitalului, doctorul Bogdan Doroftei.
Acesta a declarat la audieri că după decesul celor doi nou-născuți prematur a fost instituită carantină și s-a interzis accesul aparținătorilor în spital. Iar ca urmare a anchetei epidemiologice, s-a decis extinderea secției Nou Născuți 2 cu trei saloane pentru a preveni supraaglomerarea și pentru a înființa un subcompartiment de carantină pe lângă cel existent de izolare de barieră.
Concluzia procurorului de caz a fost însă fără echivoc: managementul infecțiilor nosocomiale „a fost unul corespunzător”.
Familia Acasandrei din Iași a anunțat că va contesta soluția de clasare, considerând-o profund nedreaptă. Cătălin Acasandrei a declarat pentru HotNews că dacă reprezentanții spitalului le-ar fi transmis că unitatea medicală este supraaglomerată și există riscul contactării unei infecții nosocomiale, ar fi ales o altă unitate medicală. (Foto: Dreamstime.com)