Vesti bune si proaste pentru Ponta si Antonescu
PSD intentioneaza sa formeze, dupa iesirea liberalilor, un guvern cu UDMR, UNPR si PC. Va avea o majoritate slaba comparativ cu cele 70% obtinute in decembrie 2012 alaturi de PNL. Dupa caderea lui Mihai Razvan Ungureanu, cosmarul oricarui premier este sa ajunga la mana unui numar mic de parlamentari. Pe de alta parte, Crin Antonescu, iesind de la guvernare, se aventureaza intr-un joc periculos: totul sau nimic. Daca la europarlamentare obtine scor slab, scad sansele la urmatoarea batalie. Daca rateaza prezidentialele, pierde partidul.
Victor Ponta si Crin Antonescu primesc dupa ruperea USL vesti bune si proaste, fiecare poate contabiliza avantaje si dezvantaje de pe urma partajului politic.
Cea mai buna veste pentru marele public ramane spargerea unei majoritati toxice, de 70% cu potential abuziv, s-a diminuat considerabil un pericol pentru democratie. Cea mai proasta veste este ca tara va continua sa fie prost condusa spre deloc intr-un context politic regional tensionat, cu revolte si miscari de strada, si intr-un context intern marcat de doua siruri de alegeri. Practic, toate deciziile se vor adopta cu gandul la voturi. Dorel Sandor se intreba, luni seara, in emisiunea lui Robert Turcescu, daca alegatorii vor intelege ceva din pacaleala USL, daca vor deveni mai exigenti si, in final, mai responsabil la vot.
Ma tem ca electoratul PSD ramane vulnerabil tuturor manipularilor posibile. Este un public dispus in general sa inghita cam orice, dar tot va vedea un lucru simplu: una au votat, alta s-a intamplat. Dupa numai un an si doua luni de la alegerile din 2012, dupa atatea promisiuni generoase si asteptari pe masura, au ocazia sa constate simplu ca s-au pacalit, ca au fost trasi pe sfoara. Ponta va forma un nou guvern, o noua majoritate parlamentara cu UDMR, fara PNL, cu totul alta decat cea rezultata din alegeri. PSD va avea, in acest caz, un nou candidat la presedintie. Practic, nimic din ce spuneau in campania din 2012 nu mai este azi valabil, totul a picat intr-un an.
Cateva vesti bune pentru Ponta si Antonescu
- Premierul Victor Ponta se trezeste cu o multime de sinecuri/posturi de impartit la jumatatea mandatului. Va imparti tuturor cate ceva din ciolanul lasat de liberali: nemultumitilor din partid, noi venitilor din UDMR, lui Gabi Oprea, eventual unor liberali sau pedelisti gata sa-si tradeze partidele pentru ceva firimituri. Astfel Ponta isi va asigura cel putin o luna-doua de liniste in partid si in noua coalitie.
- Odata scapat de USL si de obligatia sustinerii lui Antonescu drept candidat la presedintie, PSD isi va putea lansa cu toata forta propriul candidat. Asta ar fi vestea buna, vestea proasta e ca partidul insista ca viitorul candidat sa fie Ponta, ceea ce premierul nu-si doreste.
- Majoritatea fragila va face dificila adoptarea unor proiecte economice necesare, dar nepopulare (privatizari, restructurari) iar scoaterea liberalilor din guvern deschide calea adoptarii unor masuri populiste, cum ar renuntarea la cota unica si trecerea la impozit progresiv (8, 12, 16 in formula fericita, dar pot fi cifre mai mari pentru veniturile mari).
- Cat timp va avea sinecuri de impartit, Victor Ponta are ocazia sa-si consolideze majoritatea parlamentara racoland de la alte partide si va putea coopta in partid inclusiv liberali. Pentru PSD e vital sa-si largeasca bazinul electoral inspre centru. Deja Calin Popescu Tariceanu transmite semnale de apropiere de Victor Ponta, ramane de vazut cine-l va urma.
- Crin Antonescu iese de la guvernare cu un Klaus Johannis potentat politic de refuzul lui Victor Ponta de a-l numi in postul de vicepremier. Primarul Sibiului ar putea fi oricand un candidat alternativa la prezidentiale in caz ca Antonescu se va prabusi dramatic in sondaje.
- Antonescu va beneficia de libertatea totala oferita de opozitie, ceea ce-l face mai periculos, cu evolutii imprevizibile in postura de candidat la presedintie decat daca ramanea in camasa de forta a puterii alaturi de PSD.
Cateva vesti proaste pentru Ponta si Antonescu
- Cand termina de impartit sinecuri, Victor Ponta se va trezi captiv, la mana baronilor, a rivalilor interni gen Dragnea, a mogulilor Ghita si Voiculescu si la mana unui grup mic de parlamentari in frunte cu oportunisti feroce gen Gabriel Oprea. Viitorul sau ca premier si lider PSD depinde si mai mult de cei numiti mai sus. Asta nu e bine, va face orice concesie pentru a se mentine la putere.
- Mai devreme sau mai tarziu, toate cele trei partide care s-au remarcat prin iesiri nationaliste si antimaghiare (PSD, UNPR si PC) vor trebui sa raspunda unor solicitari legitime ale UDMR, cum ar fi linia cu predare in maghiara la Universitatea Tg Mures. Asta inseamna compromisuri cu pierderi de imagine.
- Dupa precedentul MRU, Victor Ponta risca la fiecare motiune de cenzura sa-si piarda scaunul, astfel ca viitorul sau in fruntea Guvernului nu mai e chiar atat de sigur. Pana la MRU, nici un premier nu cazuse in urma unei motiuni de cenzura.
- PNL pierde o armata de functii cheie la centru si in teritoriu. In plina campanie, liberalii nu vor mai avea acces la resursele statului, le va slabi capacitatea de strans voturi la alegerile din mai si cele prezidentiale de la sfarsitul anului.
- Crin Antonescu intra in opozitie unde il asteapta cativa adversari, potential candidati la presedintie (Catalin Predoiu, MRU) plus Traian Basescu. Nici PDL, nici Miscarea Populara nu se vor grabi sa se alieze cu PNL-ul lui Crin Antonescu.
- Antonescu si liberalii vor fi tocati la Antena 3 la fel cum s-a intamplat cu Traian Basescu si PDL in trecut. Deja sunt loviti in plin, si e doar inceputul. In afara de Realitatea TV, care le ofera o vizibilitate mica, liberalii se vor lovi de un zid mediatic poate chiar mai dur decat PDL, Miscarea Populara sau Traian Basescu.
- Liberalii nu ies victoriosi de la guvernare, ci in plins scandal ASF, soldat cu retinerea lui Radu Rusanu, punerea sub acuzare a lui Daniel Chitoiu pentru implicare in grup infractional organizat. Toti acestia sunt liberali, chiar daca din opozitia interna si scandalul va afecta imaginea PNL deja lipita de multi ani penali (Fenechiu, Chiuariu condamnati definitiv).
- Crin Antonescu se vede pus in situatia imposibila de a ataca Guvernul din care facea parte pana ieri, de a critica decizii luate si cu girul liberalilor, de a pune in surdina discursul anti-basist, de a renunta in final la tot ce l-a definit in ultimii ani. Riscul e sa iasa complet decredibilizat din scena, pierzand atat publicul anti-basescu, cat si pe cel de dreapta. Nu va fi iertat usor pentru raul imens facut Romaniei in vara lui 2012. Antonescu s-a remarcat in toti acesti ani drept coautor la tentativa de lovitura de stat, lider al revolutiei borfasilor, mare sustinator al unor politicieni corupti.