Viata in Ploiesti fara asfalt si fara canalizare
Suparati pe primarul Calota
La un kilometru de sediul primariei, ploiestenii din Bereasca traiesc la limita civilizatiei. Strazile cu nume de pomi si flori nu au vazut niciodata asfaltul, iar de canalizare nici nu poate fi vorba. „Ne-a promis primarul Calota de doua ori ca ne asfalteaza si noua strada. L-am votat degeaba.
Cand trece o masina se ridica praful de-un metru”, isi varsa naduful Mariana Nicoara, o femeie care s-a mutat in Bereasca acum 15 ani. Tanti Elvira, cum o cunosc vecinii, are o alta dorinta. Trotuarul care duce la bisericuta din cartier sa fie reparat pentru ca batranii risca sa-si rupa picioarele in gropi cand merg la slujba de duminica.
La vederea aparatului de fotografiat, oamenii se strang ca la urs si isi povestesc necazurile. Sunt suparati pe conducerea Primariei Ploiesti pentru ca i-a uitat de tot si ca, in afara de promisiuni electorale, nu au primit nimic.
Impozite nejustificate
Asa se face ca piata inaugurata cu mare pompa de oficialitati s-a transformat in terasa de carciuma, iar in locul singurei farmacii din cartier a fost amenajat un salon auto. Astfel, pentru a-si cumpara ceva de mancare sau medicamente, locuitorii din Bereasca trebuie sa mearga pana in centrul orasului.
„Daca tot nu avem nimic in comun cu orasul, ar trebui sa platim taxe si impozite ca la tara. Eu pentru o curte de 400 de metri patrati si o bojdeuca platesc doua milioane jumate. De ce dau atatia bani la buget daca nu am asfalt sau canalizare?”, se intreaba Gheorghe Gheorghe, in varsta de 70 de ani.
Sta in cartier de aproape o jumatate de secol, fara ca strada sa sa aiba parte de vreo modernizare. Mai mult, in carosabil s-au format gropi de o jumatate de metru astfel incat soferii trebuie sa plateasca periodic contravaloarea pieselor de schimb uzate de drumul greu.
Impozit redus
Potrivit sefului Serviciului Finante Publice Locale Ploiesti, Ion Marina, contribuabilii care nu beneficiaza de sistem de canalizare sau nu sunt racordati la energie electrica sau termica beneficiaza, potrivit legii, de o reducere la impozitul pe cladiri de pana la 50%.
„Daca tot nu avem nimic in comun cu orasul, ar trebui sa platim taxe si impozite ca la tara”, Gheorghe Gheorghe, 70 de ani.
300 de ulite in Ploiesti
Potrivit Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti, o treime dintre cele aproximativ 850 de strazi ale orasului nu are nici canalizre si nici asfalt. Cu toate acestea, Primaria Ploiesti a cheltuit sume importante de bani pentru pavatul Bulevardului Independentei, constructia unei piste de biciclete si efectuarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung.