Sari direct la conținut

Viața și salariile de jurnalist în România și câteva detalii de culise care explică scandalul Libertatea/Ringier

Panorama.ro
Cătălin Tolontan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cătălin Tolontan, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Când a dat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității din București, Elena credea că jurnaliștii sunt bine plătiți, iar oportunitățile de a cunoaște oameni sunt peste tot. „Îmi imaginam că o să venim la facultate și că o să ne învețe, o să vorbim ca prezentatorii de la știri pe prompter, că mergem să vedem studiouri de televiziune, să cunoaștem oamenii de pe acolo”, spune ea. „Nu a fost deloc așa”.

Primul job plătit a fost de fapt un internship, pe care Elena (îi folosim prenumele, pentru că nu vrea să intre în conflict cu foștii angajatori) l-a început în toamna lui 2020, odată cu facultatea, la un site de știri proaspăt deschis. Echipa era tânără și nu toți aveau studii în jurnalism, iar redactorul-șef nu le explica lucruri și îi trata nepotrivit, spune Elena. „M-am dus cu o știre la el – bineînțeles că nu știam s-o scriu – și s-a uitat așa la mine și a zis: «tu vii cu mizeria asta la mine, tu mă iei de prost?!». Și a început să urle la mine și să mă facă în toate alea”.

Elena a rămas doar o săptămână în internshipul care era plătit cu 1.000 de lei pe lună, pe contract de muncă și despre care își amintește că era part-time. O lege din 2018 prevede că internshipurile sunt plătite în România cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (în 2020, acesta era 2.230 de lei).

Când a vrut să-și dea demisia, șeful ei a fost indiferent, deși fata plângea. „S-a uitat așa în ochii mei și face «fă-ți bagajele și pleacă». Eu plângeam acolo, da’ n-avea nicio treabă. Și am plecat”.

Elena nu a mai căutat job o vreme. Primul loc de muncă „oficial” l-a obținut în august 2022, ca editor video la un grup de presă care are în portofoliu diverse reviste. După o lună de internship, i-au făcut contract de muncă, pe care figura salariul minim pe economie, deși Elena primea lunar 2.000 de lei net (salariul minim net era 1.524 de lei în 2022).

Citește integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro