Sari direct la conținut

Victor Negrescu: Există în lucru trei scenarii pentru aderarea României la spațiul Schengen/ Unul dintre ele vizează invalidarea votului dat de Austria

HotNews.ro
Victor Negrescu, europarlamentar PSD, Foto: AGERPRES
Victor Negrescu, europarlamentar PSD, Foto: AGERPRES

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat, vineri, că există în prezent trei scenarii luate în calcul de oficialii români. Una dintre soluții se referă la invalidarea veto-ului Austriei. Negrescu susține că ideal ar fi ca Executivul european să se alăture României într-un eventual proces la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen.

„Închiderea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare reprezintă un pas important pentru România și redeschide calea negocierilor pentru aderarea noastră la spațiul Schengen. În prezent, nu mai există niciun motiv, nici măcar tangențial, pentru un refuz. Trebuie să abordăm lucrurile în mod pragmatic și profesionist. În acest context, există trei posibile scenarii de lucru: scenariul politico-diplomatic, scenariul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene și scenariul invalidării juridice a veto-ului Austriei”, susține eurodeputatul român.

Negrescu susține că în cazul scenariului diplomatic se continuă demersurile diplomatice și politice pentru a convinge Guvernul de dreapta din Austria. „Au fost discuții deja cu cei mai importanți lideri europeni pentru a influența guvernul austriac, iar presiunea ar putea crește după alegerile din Olanda din noiembrie, când, în eventualitatea unei victorii a partidelor pro-europene, ar dispărea veto-ul aplicat Bulgariei. În respectivul context, Austria rămâne singură și ar putea fi convinsă. Asta înseamnă să așteptăm Consiliul de Justiție și Afaceri interne din decembrie”, explică Negrescu.

În scenariul doi care prevede sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, România poate ataca la CJUE decizia Consiliului pe mai multe temeiuri precum încălcarea legislației europene, viciu de procedură, încălcarea recomandărilor Comisiei, nerespectarea tratatelor și valorilor europene, etc.

„Există deja un precedent în jurisprudența CJUE referitor la spațiul Schengen și la aceste principii. O procedură inițiată de un stat membru are altă încărcătură față de un demers al unui cetățean. Ideal ar fi ca în această procedură să fim susținuți de Comisia Europeană și/sau de Parlamentul European. Procedura poate dura 1-2 ani, dar oricum, chiar și în lipsa acesteia, anul 2024, fiind unul electoral la nivel european, va fi pierdut din perspectiva extinderii spațiului Schengen”, spune Victor Negrescu.

Europarlamentarul PSD a precizat că ”mai există şi o a treia opţiune, o opţiune la care lucrează în prezent” invalidarea votului dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen.

În acest scenariu se va clarifica din punct de vedere juridic când se poate exercita veto-ului. „În acest sens, am fost desemnat raportor al Parlamentului European pentru a redacta un raport prin intermediul căruia încercăm să definim condițiile în care poate fi exercitat dreptul de veto. Săptămâna viitoare prezint în Comisia pentru Afaceri Constituționale forma inițială a raportului meu, prin care invalidăm de fapt din punct de vedere juridic veto-ul Austriei. Raportul urmează să fie aprobat probabil până la finalul anului, cel târziu la începutul anului viitor. În baza acestui document aprobat se poate relua procedura de vot și solicita Austriei să justifice veto-ul, lucru pentru care nu există, cel puțin în prezent, argumente juridice. De aceea, acest scenariu presupune să continuăm menținerea subiectului pe agenda europeană și la începutul anului viitor”, explica europarlamentrul PSD.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-un interviu pentru Der Standard, că intenţionează să dea în judecată Austria cerând daune la Curtea Europeană de Justiţie, dacă guvernul austriac va insista să blocheze aderarea României la Schengen.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro